Pogátsa Zoltán: rejtély, hogy az uniós élelmiszer árdrágulás nálunk miért ugrott a duplájára
A közgazdász, szociológus, egyetemi docens a Klikk TV TÍZ című műsorában Bolgár György kérdéseire válaszolva többek között arról is beszélt, hogy miként is lehetne s főként kellene az ország gazdasági helyzetét elnavigálni a sziklazátonyoktól.
Pogátsa Zoltán a nyitókérdésre reagálva közölte, hogy „infláció akkor lesz, ha a pénzmennyiség gyorsabban bővül, mint a kibocsátott, legyártott termékek mennyisége. Amennyiben növelik a pénzmennyiséget, de nő a kibocsátás is, akkor nincs infláció”.
A hazai infláció kapcsán még vita tárgya, hogy belső vagy külső okok indukálják-e. „Jelenleg a küldő hatás erősebbnek látszik. Az egyik legerősebb belső hatás a forintárfolyam vészes zuhanása. A cseh korona, a lengyel złoty például alig gyengült.”
Arra a szakértő sem tudott választ adni, hogy Magyarországon az unióban érzékelhető húsz százalékos dráguláshoz képest miért emelkedhettek annak kétszeresére az élelmiszerárak.