8,4 százalékos korrekcióra számíthatnak a nyugdíjasok az infláció miatt

HírKlikk 2021. szeptember 8. 15:20 2021. szept. 8. 15:20

Összesen 8,4 százalékos korrekcióval számolhatnak a magyar nyugdíjasok, ez a juttatás azonban nem épül be a nyugdíjba.

A nyugdíjasok idén novemberben a nyugdíjprémium mellett – amely a GDP növekedéstől függ – korrekcióra is számíthatnak. Utóbbira akkor van szükség, ha a januári nyugdíjemelés nagyban eltér az inflációtól. Bár a januári három százalékos emelést követően, júniusban további 0,6 százalékkal emeltek a nyugdíjakon, de az emelés még mindig elmarad az inflációtól.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve, átlagosan 4,3, a nyugdíjas háztartások körében 3,9 százalékkal emelkedtek 2021 január-augusztus időszakában, az előző év azonos időszakához képest. Ez pedig a Pénzcentrum szerint azt jelenti hogy a nyugdíjasok 8,4 százalékos egy összegű nyugdíj-korrekcióra számíthatnak, viszont ez nem épül be a nyugdíjba.

A százalékos rendszer hátránya azonban az, hogy azok, akiknek a legjobban szükségük van rá, azok nyugdíja kisebb mértékben emelkedik, mint azoké, akik magas nyugdíjjal rendelkeznek.

Ez azt jelenti, hogy amíg 72 ezer nyugdíjas legfeljebb 5000 forintot fog kapni korrekcióként, mert nem éri el a 60 ezer forintot az öregségi ellátásuk, azok, akiknek eléri a 300 ezret a nyugdíjuk, viszont 25 ezer forintos összeget is kaphatnak.

Forrás: Pénzcentrum