A szlovákok újra ellenőriznek a magyar határon

HírKlikk 2023. október 2. 19:15 2023. okt. 2. 19:15

​​​​​​​Szlovákiának újra be kell vezetni az ellenőrzéseket a magyar határon, mert gátat kell vetni az illegális migránsok beáramlásának – Robert Fico jelezte, hogy ez az esetleges kormánya számára fontos prioritás lesz.

A szombaton tartott választás eredménye szerint Fico 23 százalékot szerzett, és ezzel a Smer a legerősebb párt lesz a parlamentben, de ahhoz, hogy kormányt alakítson, koalíciós partnerre lesz szüksége.

„A kormány egyik első döntésének annak kell lennie, hogy el kell rendelni az ellenőrzések felújítását az egész magyar határszakaszon, és ez nem lesz szép látvány” – mondta Fico egy sajtóértekezleten.

A Reuters brit hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy az utóbbi években egyre több illegális migráns lépett Szlovákia területére azzal a szándékkal, hogy továbbmenjenek Németországba és Nyugat-Európába, a politikusok pedig igyekeztek a téma kapcsán szavazókat szerezni. A legtöbb illegális migráns a Közel-Keletről és Afganisztánból érkezik az úgynevezett balkáni útvonalon, Szerbiából Magyarországra, és onnan jut Szlovákiába, annak ellenére, hogy Orbán Viktor a 2015-ös menekültválság idején kerítést épített a magyar-szerb határon.

Forrás: Hírklikk