Orbán, a vírusgazda

Németh Péter 2020. március 6. 09:24 2020. márc. 6. 09:24

Kinyitottam pénteken reggel a kormány – koronavírus információkat tartalmazó – honlapját, amely a reggel hat órás adatok szerint, nem mutatott változást az előző esti tudásunkhoz képest. Viszont láthattam, hogy a honlap készítőjének feladatul adhatták, hogy olyan vizuális ábrázolást jelenítsen meg, amely a látogató számára azonnal egyértelművé teszi: Magyarország jól kezeli a helyzetet, szemben a világgal. Nálunk szép, alacsony számok vannak, még nullát is láthatunk – nincs halálos áldozat –, míg a bolygónkon már több mint háromezren haltak bele a járványba.

Csöndes, nem hivalkodó manipuláció ez, viszont annál hatásosabb: a maga vizualitásával döbbenti rá az olvasót, hogy milyen nagyszerű helyre született. Tudom persze, óvatosan kell bánni a szavakkal, könnyen érhet bennünket az a vád, hogy mi csak a jelenlegi kormányt akarjuk ütni, még akkor is, amikor ilyen veszélyekkel találja magát szembe, és amikor éjt nappallá téve, fáradozik azon, hogy megakadályozza a vírus elterjedését. Pedig nincs ilyen szándékunk, és bár kár lenne tagadni, hogy az állam lépéseit sokszor gyanakvással fogadjuk, de azért nem lehet nem észrevenni, hogy nem a mi rosszindulatunk erős, hanem a kormány manipulációs szándéka.

Hogy egy ilyen szörnyű veszélyt is igyekszik olyan elemekkel „gazdagítani”, amelyek a miniszterelnök rátermettségét, határozottságát, cselekvőképességét bizonyítják. Orbán és csapata, a járvány kitörése után, még egyértelműen lebecsülte annak várható hatásait, sőt, a parlament nyitóülésére a miniszterelnök be sem ment, mondván, a koronavírus fontossága miatt, Kásler Miklóst hallgassa meg a T. Ház. Mostanra viszont, amikorra egyértelműen kiderült, hogy a vírus nem fogja elkerülni Magyarországot, odaállt az első sorba, ő tart tájékoztatókat, szinte ő maga lett az operatív törzs.

Tényleg nem elegáns a bajból politikát csinálni, de hát ezt látjuk, ez történik: a járványt is politikai haszonszerzésre használják fel. Rég elfelejtették a korábbi állításaikat, a probléma bagatellizálását, piár-látványosságot csinálnak a koronavírusból. Nem véletlen, hogy sokan kétkedtek abban, hogy a két iráni egyetemista volt az első fertőzött hazánkban; így lehetett összekapcsolni a migráns-ügyet a járvánnyal. Rajtuk keresztül lehetett az illegális bevándorlást újra a kommunikáció legfelső szintjére emelni. Először Bakondi György előénekes beszélt a migránsok hordozta járványról, majd már Hollik szóvivő is ezt igyekezett kihangsúlyozni. Gondosan meghagyva persze a témát az immár rendkívül aktív miniszterelnöknek.

Nem tudom, hogy így van-e, nem tudom, hogy tényleg volt-e már fertőzött személy a két iráni előtt is, de sajnos könnyen elhihető, hogy volt. Ha jól emlékszem, Falus Ferenc volt tisztifőorvos mondta ki először: a járvány mindenképpen el fogja érni Magyarországot, és mi egyáltalán nem vagyunk erre felkészülve. Akkor – a jobboldal részéről – mindenféle támadás, lejárató szavak kísérték Falus kijelentését, hogy aztán mára a „mi az első pillanattól felkészültünk a vírus támadására” kommunikáció lépjen a helyére. Orbán újra elemében; mint annak idején, az árvízkor, gumicsizmában hágott a gátra, most azt várom, mikor jelenik meg maszkban, fehér köpenyben, dacolva a veszéllyel, dacolva a fertőzéssel.

Félreértés ne essék: egyáltalán nem kifogásolom, hogy ha helyzet van, a miniszterelnök aktív legyen. Sőt: el is várom tőle, hogy ott legyen a gáton, ha baj van. De a bajt nem ő fogja elhárítani, az ő dolga, hogy biztosítson bennünket: mindenki a helyén van, mindenki teszi a dolgát, a háttérben mozogva ő meghozza az összes szükséges döntést. Időben, és nem a politikai haszonszerzés gyanújával. Hiszen pont az a baj: eme szándékával már nagyon is megfertőzött bennünket.