Szlávik: a szünetben „távol kell tartani" a gyerekeket az idős és beteg rokonoktól

HírKlikk 2020. október 24. 16:16 2020. okt. 24. 16:16

A koronavírus-járvány második hullámában folyamatosan emelkedik a fertőzöttek életkora, így várhatóan sajnos még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni – mondta a Dél-pesti Centrum kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton, a közmédiának.

Szlávik János továbbra is a védekezés alapvető elemének nevezte a szigorú, szabályos – az orrot és a szájat egyszerre eltakaró – maszkhasználatot, illetve a fertőtlenítést, amivel, mint mondta – magunkat és a környezetünket is védjük.

Felhívta a figyelmet arra, hogy most már minden olyan szabadtéri rendezvényen, így a sporteseményeken is kötelező a maszkhasználat, ahol nem lehet tartani a másfél méteres védőtávolságot.

Az influenza oltásról azt mondta: amennyiben a rizikócsoportba tartozó embereket – a gyermekeket, a kisgyermekeket, a várandós nőket és az idős, beteg embereket – beoltják influenza ellen, panaszok jelentkezése esetén, az orvosok nagy valószínűséggel tudják elkülöníteni az influenzás és koronavírusos betegeket.

A felsőlégúti tünetekben szenvedőknek azt javasolta, hogy háziorvosuktól kérjenek otthoni koronavírus-tesztet.

Szlávik János szólt az általában immunerősítő hatású szerek – a C- és D-vitamin, a cink és a szelén – szedésének fontosságról is, hozzátéve, hogy napi 2000-3000 egység D-vitamin bevitele nagyon sokat segíthet a koronavírus elleni védekezésben.

Kitért arra is, hogy mivel a felnőttekhez képest a gyermekek nagyobb arányban hordozzák tünetmentesen a vírust, ezért a szünetben „távol kell tartani" őket az idős és beteg rokonoktól.

A főorvos szerint nehéz megjósolni a járvány végét, ezért az egyetlen dolog, amit addig tehetünk, az a védekezés, majd jelezte: „senki nem tudja megmondani", hogy mikor indul csökkenésnek az esetszám.

Rámutatott: egész Európában megfigyelhető, hogy az emberek belefáradtak az állandó korlátozásokba és a szigorú maszkhasználatba. „Ez ellen harcolni kell és elmagyarázni, hogy tartsanak ki még egy darabig, hiszen a védőoltás már karnyújtásnyi közelségbe került" – hangoztatta.

Tájékoztatása szerint, a jelenlegi helyzetben a magyar egészségügyi rendszer kész a koronavírusos betegek fogadására, ellátására és gyógyítására.

Szlávik János beszámolt arról, hogy a Magyarországon elérhető vírusellenes szerekkel – köztük a favipiravirral és remdesivirrel – kapcsolatos vizsgálatok két-három hónap múlva zárulnak le, akkor fognak tudni pontos adatokat közölni azok hatékonyságáról.

Összegzésként azt mondta: Magyarország európai viszonylatban a járvány tekintetében a középmezőnyben van, a továbbiakban várható az esetek számának emelkedése még, de „ha mindannyian komolyan védekezünk és betartjuk a szabályokat, nem lesz olyan súlyos a helyzet, mint több más európai országban".

Forrás: MTI/Hírklikk