Tömegével jelennek majd meg a visszaváltható palackok a boltokban

HírKlikk 2024. július 9. 10:30 2024. júl. 9. 10:30

A tervek szerint 7-8 ezer olyan kézi visszaváltópont lesz az országban, ahol mindenki kényelmesen, a lakókörnyezetéhez közel meg tudja oldani az italcsomagolások visszaváltását, a kezelési jutalék pedig ösztönözheti a kiskereskedőket – mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Július elsejétől elindult az italcsomagolások visszaváltásának új rendszere. A gyártók már nem hozhatnak forgalomba olyan műanyag, alumínium vagy üveg italcsomagolást, amely nem visszaváltható vagy nincs regisztrálva a visszaváltási rendszerbe. A 2024. június 30-ig forgalomba került italok eldobható csomagolásban azonban még ott lehetnek az üzletek polcain mindaddig, amíg le nem jár a szavatosságuk.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára az InfoRádióban elmondta: a kisboltok számára nagy versenyhátrányt jelenthet, ha nem csatlakoznak önkéntesen a visszaváltási rendszerhez. Mint fogalmazott, egészen eddig nem volt különösebben szembetűnő ez a probléma, mert a türelmi időszakban alig lehetett látni néhány palackot,

az új rendszerben azonban már tömegével jelennek majd meg a piacon.

Neubauer Katalin hozzátette: Magyarországon évente összesen több mint három és fél milliárd italcsomagolás kerül forgalomba, amelyek tömege körülbelül 160 ezer tonna. Ez óriási mennyiség, így minden kereskedőnek az az érdeke, hogy – akár kötelezően, akár önkéntesen – csatlakozzon a rendszerhez, ugyanis aki nem így tesz, nagy számban fog vásárlókat veszíteni.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség idén egyeztetéseket kezdeményezett a MOHU-val annak érdekében, hogy az önkéntes alapon, kézi visszaváltással működő kereskedelmi egységek is versenyképesek lehessenek a piacon. A főtitkár közölte: amellett érveltek a tárgyalásokon, hogy az érintett kisboltok közvetlen környezetében legyen egy-egy olyan visszaváltási sarok, ahol áruszállító kocsival lehet összegyűjteni a visszaváltott palackokat. Az MNKSZ azt kérte még, hogy helyezzenek el az üzletekben kis kézi nyomtatókat, amelyek applikáció segítségével kinyomtatják azt a kupont, amit a vásárlók a pénztárnál érvényesíthetnek.

A sikeres tárgyalásoknak köszönhetően, Magyarországon egyedülálló módon elindult egy olyan mobil automata rendszer a kiskereskedőknél, amely egy nagy garatba gyűjti össze a palackokat. A műanyag palackot, üveget vagy alumíniumdobozt visszaváltó vásárló háromféle módon kaphatja vissza az 50 forintot, miután bedobta az automatába a csomagolást: az üzletben levásárolható utalványként, felajánlhatja jótékonysági célra, az új, magyar fejlesztésű REPont applikációnak köszönhetően, azonnal átutalhatja a saját bankszámlájára.

Neubauer Katalin figyelmeztetett: a vásárlók el fognak fordulni azoktól a kereskedelmi egységektől, ahol csak ráterhelik a vásárláskor a visszaváltási díjat a vevőkre, miközben nem biztosítanak lehetőséget a helyszíni visszaváltásra.

Az MNKSZ főtitkára hozzátette: a MOHU központjában látják majd a felhalmozott palackok mennyiségét, így nem kell külön hívni a csomagolásokat elszállító autókat. „Azzal számolunk rendszerszinten, hogy 7-8 ezer olyan kézi visszaváltó pont lesz az országban, ahol mindenki kényelmesen, a lakókörnyezetéhez közel meg tudja oldani a visszaváltást.

A kezelési jutalék pedig ösztönözheti a kiskereskedőket” – mondta Neubauer Katalin.

Forrás: InfoRádió


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom