11 millió forintért dolgozik Gyurta Dani Szijjártó minisztériumának

Zutyu 2020. november 19. 11:46 2020. nov. 19. 11:46

A Hírklikk adatigénylése nyomán idén másodjára tette közzé szerződéses partnereinek listáját a Külgazdasági és Külügyminisztérium, amiből kiderül például: Gyurta Dániel egykori úszó ebben az évben 11 millióért dolgozik a tárcának, a Disegn Terminál pedig 52 milliót kapott az űrtechnológia fejlesztésére.

Szijjártó Péter külügyminiszter idén első alkalommal, februárban tette közzé a szerződéseik listáját, ami – az üvegzseb törvény alapján – kötelező például a minisztériumoknak. Azt is csak azért, mert a Hírklikk az Átlátszó Kimittud rendszerén keresztül rákérdezett, hol vannak a kontraktusok, mivel azóta sem vált automatizmussá a szerződések közzététele, október közepén újra kikértük a szerződéseket, amiket közzé is a tettek a kormány honlapján, válaszlevelük kiküldésekor.

Azt előző cikkünkben már jeleztük, hogy a szerződéslistából kiderül, kiknél költötték el védőeszközökre a százmilliárdokat, most az egyéb szerződések közt szemezgettünk.

Gyurta Dániel egykori úszóbajnok 2019 januárjában lett Szijjártó Péter sportdipomáciai főtanácsadója, akkor havi 616 ezer forintot kapott. Most kiderült, erre az évre kicsit több jut már neki: „sportdiplomáciában való közreműködés” címén 11.039.040 forintot kap.

Szintén magánszemélyként szerződtek Kun Miklóssal, a Fidesz-rendezvények állandó meghívottjával, Kun Béla unokájával, aki 2018. óta állandó előadója a Közszolgálati Egyetemnek. „Külpolitikai szakértői kutatói feladatok ellátása és ennek eredményeképpen elemzések készítése a posztszovjet térség országainak külügyi tevékenységéről, valamint nemzetközi fellépéséről“ – ez a megbízásának a rövid ismertetése, amiért 7 millió 2 ezer forintot kap.

A Design Terminál beszáll az űripar fejlesztésébe, és ehhez több mint 52 millió forintot adott a külügyi tárca. „Tanácsadói tevékenység ellátása – A kiemelten űrtechnológiával vagy ahhoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységekkel foglalkozó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások kezdeti üzletfejlesztésének, illetve a nemzetközi piacon való megjelenésének és érvényesülésének támogatására” – ez a Design Terminál feladata.

Meglehetősen szűkszavú a külügyi tárca listája, de kiderül az is belőle, hogy a Magyar Konyhát – amelynek Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége a szerkesztő bizottsági elnöke – kiadó cégnek is kicsengettek 11,557 millió forintot, amihez azt írták „2020-as borválogatás”. Ez a tétel azt takarhatja, hogy a külügy minden évben összeállít egy borválogatást a külképviselteknek és az ezeket bemutató angol nyelvű kiadvány a Magyar Konyha különszáma. Egy másik szerződésük értelmében, 7,8 milliót számlázhatnak „A Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseletein szakács munkakörben dolgozó munkatársak részére szakmai továbbképzés (szakácstréning) megszervezése” címszó alatt.

Érdekes tétel a szerződések között az R+R Periféria Kft, amely bruttó 19 millió forintért, a „2020. évben tartandó időközi országgyűlési választások külképviseleti lebonyolítása, telekommunikációs eszközök adásvétele” címen kapta a pénzt.

A járványkezelést irányító Nemzeti Népegészségügyi Központtal készítteti a tárca a Covid-tesztjeit az ideiglenes külföldi kiküldetéshez kapcsolódó tesztelési feladatok teljes körű elvégzéséért 17 780 000 forintot kap.

A kormányvárót a külügyi tárca saját cége, a KKM Subsidium Korlátolt Felelősségű Társaság működteti, amire 90,7 millió forintot kap évente. Az a HVG egy tavalyi cikkéből derült ki, hogy a ferihegyi a 400 négyzetméteres kormányváróért pedig évente 301 ezer eurót fizet a reptér üzemeltetőjének.

Egy másik saját céggel képzéseket szerveznek Szijjártó Péterék. A KKM Magyar Diplomáciai Akadémia Kft több mint félmilliárdért, 5445 millióért képezheti a diplomatákat.

Érdekes tétel még a Magyar Kárpitművészek Egyesületével kötött szerződés, a tárca tőlük 8,7 millió forintért vette meg az Európa fényei című (220x400 cm-es, gyapjú, selyem, fémszáll 4-es felvetésű, haute lisse anyagból készült) szövött kárpit alkotást.

Néhány hónap múlva, újra kikérjük Szijjártóék szerződését, hogy kiderüljön, akkor mely cégeknek kedvezett a szerencse.