13. havi nyugdíj – Orbán ezt már elfelejtené

NVZS 2021. február 16. 19:15 2021. feb. 16. 19:15

A 13. havi nyugdíj forrását egyelőre nem látják, ezért ilyet ígérni felelőtlenség lenne – ezzel indokolta a Fidesz 2002-ben, hogy miért nem  szavazza meg az éppen kormányra került MSZP-SZDSZ koalíció által bevezetni tervezett plusz-juttatást. A szavazáson a mai vezető fideszes politikusok zöme, élükön Orbán Viktorral – enyhén szólva is sumák módon – nem vett részt, nem nehéz kitalálni, hogy miért: ha érdekük később úgy diktálja, ne lehessen felemlegetni, hogy nem értettek egyet a lépéssel. És láss csodát! Nem egészen négy évvel később, az újabb választás előtt már nem hogy 13., de 14. havi nyugdíjjal kampányolt Orbán, majd újabb négy év múlva már azzal ostorozta a „bal-libeket”, hogy az időseken spórolva megvonta tőlük a juttatást. Kormányra kerülve, tíz évig eszükbe sem jutottak az idősek – érdekes módon most, egy szorosnak kinéző választás előtt állunk, előrántották a kalapból a 13. havi nyugdíjat.

A jövő évi országgyűlési választások egyik fő kampány-célpontja – borítékolhatóan és már egyértelműen láthatóan – az idősebb korosztály lesz. A Fidesz ennek jegyében kezdte el már tavaly, durván két évvel a választások előtt (!) a 13. havi nyugdíj visszaépítésének a kampányát, s a kommunikációban nem kis hangsúlyt kap az – ahogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter mondta – , hogy „a nyugdíjasok megszokták, hogy nehezebb időkben a baloldali kormányok rajtuk spóroltak...így szüntették meg a 13. havi nyugdíjat és vezették be a nyugdíjprémiumot, amelyet ők soha nem tudnak fizetni a nyugdíjasoknak...”

Először a szocialisták hozták be a 13. havit

„Amikor már minden munkahelyen bevett szokás a 13. havi bérfizetés, becsületbeli kérdés, hogy az egy életen át tisztességgel dolgozó nyugdíjasok is megkapják ezt az év végi juttatást” – ezzel a mondattal indult útjára Magyarországon a 13 havi nyugdíj intézménye. A 2002-es országgyűlési választások előtti kampányban hangzott el a kijelentés, mégpedig a szocialista miniszterelnök-jelölt, Medgyessy Péter szájából, március tájékán. 

Ez váratlanul érhette a Fideszt, már csak azért is mert az MSZP 2002-es választási programjában a 13. havi nyugdíj jogintézményének bevezetése nem szerepelt. Így azután – ahogy arról a Magyar Narancs egy visszaemlékező cikkében olvasható – Áder János Beleden arról beszélt, hogy a nyugdíjasok közel 16 százalékos reálnyugdíj-növekedést élhettek meg az Orbán-kormány működése alatt (ebből a szocialisták 4,5 százalékot ismertek csak el), és becsületesen kijelentette, hogy „a 13. havi nyugdíj forrását egyelőre nem látja, ezért ilyet ígérni felelőtlenség lenne”

Igazolatlanul maradt távol Orbán a szavazástól

A választást a szocialisták nyerték, Medgyessy – az SZDSZ-szel – kormányt alakított, s ígéretéhez híven, végigverte a Parlamenten a 13. havi nyugdíjat. Aminek a szavazásakor a Fidesz tartotta magát a fentiekhez: már ellenzéki pártként – az MDF-fel karöltve – megpróbálta megakadályozni a saláta-csomag részeként benyújtott 13. havi nyugdíj (három évre elhúzott, fokozatos) bevezetését célzó jogszabály hatályba lépését. Először úgy, hogy azt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a narancsos színezetű Mádl Ferenc köztársasági elnök (akinek a felesége is ott ült a két választási forduló között, a Testnevelési Egyetemen tartott kampánygyűlésen, amikor Orbán felhergelve a híveit szinte hadiállapotot hirdetett). 

Az ismét benyújtott törvényjavaslat szavazásán pedig egy, Orbántól nem szokatlan sumákságnak lehettünk tanúi: a Fidesz frakcióból 55-en igazolatlanul távol maradtak, nem merték/akarták vállalni a döntés felelősségét. S hogy kik voltak ők? Hát a többi között Orbán Viktor, Áder János, Kövér László, Varga Mihály, Lázár János, Kósa Lajos, Selmeczi Gabriella, Deutsch Tamás és Domokos László. A megjelentek közül pedig nem szavazta meg egyebek között Semjén Zsolt, Harrach Péter, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Fónagy János, Tállai András és Farkas Flórián.

A Fidesz tíz évig sunyított

És a saját szempontjából milyen jól tette ezt a Fidesz prominenseinek a csapata! Nem kellett magyarázkodniuk utóbb amiatt, hogy miért veszi fel kampányígéretei közé pár évvel később nemhogy a 13., de egyenesen a 13. és 14. nyugdíjat is. Azonban még ez sem volt elegendő a választási győzelemhez,  de azért – egyértelműen politikai célokból, minden realitás nélkül – egy önálló képviselői indítvány formájában („2006. évi ….törvény a tizennegyedik havi nyugdíjról”) a Parlamentben is elővezették az ötletet, ami persze nem aratott osztatlan sikert, az akkori kormánypártok még általános vitára sem engedték azt át.

A 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági (világ)válság idehaza is szedte az áldozatait: a Gyurcsány-kormányt a Bajnai Gordon vezette válságkezelő kabinet váltotta, s jött a Bajnai-csomag, aminek részeként 2009. július 1-jétől megszűnt a 13. havi nyugdíj, ami helyett bevezették a nagyon szigorú feltételekhez kötött nyugdíjprémium intézményét. A Fidesz nem támogatta a lépést.

2010-ben azután a Fidesz jött, látott és győzött, egy, a válságból már kifelé lábaló, a korábbinál sokkal egészségesebb gazdaságot örökölt a Bajnai-kormánytól, s nem kis részt köszönhetően a beáramló irdatlan mennyiségű uniós támogatásoknak, valamint a kedvező nemzetközi (gazdasági) környezetnek szépen elkezdett növekedni a gazdaság. Orbánéknak azonban tíz évig eszük ágában nem volt visszahozni a 13. havi nyugdíj rendszerét. 

Majd láss csodát: most, ahogy egyre jobban látszik, hogy 2022-ben valódi versenyre kell készülnie Orbánnak és pártjának, s benne van a pakliban akár egy vereség is a számára, elővarázsolták a pakliból a „csodafegyvert”, s elkezdték visszaépíteni 13. havi nyugdíjat. Természetesen pénzt-paripát-fegyvert nem kímélő propagandakampány által kísérve.

S hogy közben mennyire nem figyeltek oda a nyugdíjasokra? Ebben és ebben a cikkünkben részletesebben is foglalkoztunk vele.