17 ezer lélegeztetőgépből ezer sem ment a kórházakba

HírKlikk 2020. november 30. 16:00 2020. nov. 30. 16:00

Még a legrosszabb forgatókönyvek szerint is csak az eddig átadott mennyiség háromszorosára lehet szükség. A meggondolatlanul felvásárolt berendezések nagy része raktárakban, logisztikai központokban várja, hogy eladják vagy elajándékozzák.

A május óta megvásárolt összesen 17 402 lélegeztetőgépből mindössze 917-et szállított ki eddig az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) magyarországi kórházakba, további negyvenet pedig idősotthonokba és szociális intézményekbe – derül ki a szervezet november 26-i összesítéséből, amelyet Hadházy Ákos független képviselő közérdekű adatigénylésére válaszolva állított össze az ÁEEK.

Vagyis a több mint háromszáz milliárd forintért megvett mennyiség alig tizenhetede jutott eddig egyáltalán el a potenciális felhasználási helyére, a többi különböző raktárakban porosodik. És túlnyomó részük feltehetően ott is marad, hiszen már a járvány tavaszi, első hulláma után kitört felvásárlási láz kezdetén tudni lehetett, hogy Magyarország durván túlvásárolta magát – írja a hvg.hu.

Az intenzív osztályra kerülők kétharmada szorul gépi lélegeztetésre – tehát az Orbán Viktor által jósolt 4480 intenzív ágyhoz valamivel kevesebb mint 3000 lélegeztetőgépre lenne szükség.

Az ÁEEK összesítése szerint, egyébként a legtöbb lélegeztetőgépet, 103-at az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállították. Egy nagyságrenddel kevesebbet, 65-öt, illetve 61-et kapott a miskolci megyei kórház és a Dél-Pesti Centrumkórház, míg a 150 férőhellyel és 40 intenzív ággyal felszerelt kiskunhalasi járványkórház például 38-at, a soproni, szolnoki, vagy a szintén budapesti Szent Margit Kórház csak nyolcat, az ózdi Balogh Pál Kórház pedig csak egyet. A kórházak mellett a listában tizenöt idős- és két szociális otthon is szerepel, többségében két készülékkel.