235-en szegték meg a közterületi maszkviselés szabályait az elmúlt 24 órában

HírKlikk 2020. november 27. 15:00 2020. nov. 27. 15:00

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, 235 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök. Ezzel szeptember 21. óta az összes rendőri intézkedés száma 8994-re emelkedett – közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a 235-ből 186 esetben intézkedtek tízezer lakosúnál nagyobb településen, mert az önkormányzati rendeletben elrendelt maszkviselési szabályoknak nem tettek eleget a meghatározott nyilvános helyeken. Hozzátette: harminc embert figyelmeztettek, nyolcvanhattal szemben helyszíni bírságot szabtak ki, míg hetven esetben szabálysértési feljelentést tettek.

A rendőrök ellenőrizték a maszkviselés szabályainak betartását a tömegközlekedési járműveken, a megállóhelyeken is, és tizenegy emberrel szemben intézkedtek. A kereskedelmi egységek és bevásárlóközpontok területén további 38 esetben kellett emiatt fellépniük.

Az üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, valamint a szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 486 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 126 esetben volt megállapítható az üzemeltető vagy a tulajdonos felelőssége, a további 360 ellenőrzés a korlátozott nyitvatartásra és a benntartózkodás tilalmára vonatkozó szabályok megszegésére vonatkozott.

Az egyik tatabányai épületgépészeti szakáruházban egyetlen alkalmazott és a tulajdonos sem hordta a maszkot, utóbbi a rendőröknek azt mondta, ő eddig soha nem viselte a védőeszközt és ezután sem fogja. A rendőrök tíz napra bezáratták az áruházat. Az erről szóló jogszabály hatályba lépése óta már 77 üzletet szankcionáltak ezzel a büntetéssel.

Kiss Róbert közölte: a kijárási tilalmat és korlátozást az elmúlt napon 283-an szegték meg, november 4-étől a rendőröknek összesen 6786 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

A személyforgalmi tranzitútvonalakon és korridorokon csütörtökön 61 alkalommal ellenőrizték a szabályok betartását, a beutazási korlátozásokról szóló, szeptember 1-jétől hatályos kormányrendelet kihirdetése óta 6491 ilyen ellenőrzést végeztek a rendőrök.

Csütörtökön 18 622 alkalommal ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket és 8722 korlátozó intézkedést rendeltek el, az érvényben lévő karanténok száma 49 549. Az elektronikus ellenőrzést szolgáló mobiltelefonos applikációra eddig 3927-en regisztráltak – ismertette.

Forrás: MTI