320 borsodi védőnő fél éve hiába vár a fizetése egy részére 

HírKlikk 2024. január 28. 18:50 2024. jan. 28. 18:50

Fél éve nem fizetik ki 320 borsodi védőnő bérpótlékát. Fizetésük egy része akkor tűnt el, amikor a központosítással beillesztették a védőnőket az állami egészségügyi rendszerbe.

A tavaly júliusi központosítás óta az egész országban egyedülálló módon, Borsodban nem fizetik ki 320 védőnő egy illetményét – írja a Borsod24.

A lap szerint jelenleg szembenáll egymással az Országos Kórházi Főigazgatóság és a borsodi védőnők jogértelmezése, noha máshol ebből nincsen probléma. A borsodi védőnők nem tehetnek mást, munkajogászhoz fordulnak jogi tanácsért, hogy dűlőre jussanak a 43/1999. (III.3.) kormányrendelet 21§ 4. bekezdésének az értelmezésében.

Csakhogy érthető legyen: a védőnők bére három részből áll. Az alapbért a jelenlegi bértábla rögzíti. Erre jön rá második elemként a területi pótlék, ennek összege attól függ, hogy hol dolgozik a védőnő: városban, kistelepülésen vagy hátrányos helyzetű szegregátumban.

A bérkérdés vitatott eleme az úgynevezett teljesítmény-finanszírozás, amely attól függően mutat eltéréseket, hogy egy-egy védőnőnek mennyi csecsemő, várandós és kismama, mennyi család, óvodai és iskolai csoport van a gondozásában.

Ezt a bérelemet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összegből a munkáltató fizeti ki, jelen esetben a megyei kórház. Ám Borsod megyében ezek a kifizetések 2023 júliusa óta nem történnek meg.

Egy hónappal azután, hogy beillesztették a védőnőket az állami egészségügyi rendszerbe, ez a juttatás nem jelent meg sem a munkaszerződésükben, sem a folyósításra került bérek összegében. Hogy mi az oka a pótlék eltűnésének, hogy jogos-e a védőnők panasza, arról megkérdezték az Országos Kórházi Főigazgatóságot is. Ezt a tájékoztatást kapták: „az említett 12 százalékos díjazás, nem bérkiegészítő pótlék, hanem a bértábla szerinti összeg egyik teljesítmény alapú béreleme, amely a megállapított bér része”. Amennyiben ez így van, joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem szerepel ez az összeg a bérpapíron, és ha abban nincs is külön tételként feltüntetve, miért nem kerül kifizetésre? Miért keres kevesebbet egy borsodban dolgozó védőnő? 

Magyarországon szinte mindegyik állami kórház anyagilag nehéz helyzetben van. A védőnők beillesztése sem volt egyszerű a kórházak hierarchikus rendszerébe. Hogy szükség volt-e a központosításra, az átszervezésre, és hatékonyabb lett-e a rendszer, az más lapra tartozik.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom