4-5 ezer tanár hiányozhat az oktatásból az iskolakezdésre

HírKlikk 2018. július 31. 20:15 2018. júl. 31. 20:15

A szakszervezet szerint 4-5 ezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből bő egy hónappal a tanévkezdés előtt. Hiába jelentkeznek évek óta egyre többen tanárképzésre, a pályakezdők jelentős része néhány éven belül elhagyja a pályát. A kormány szerint a jelentős béremeléseknek köszönhetően nőni fog a tanárok száma.

Most még üresek az iskolák országszerte, de szeptember 3-án újból iskolapadba ülnek a diákok. Az intézményeknek egy központi felületen kell megjelentetniük az álláspályázataikat. A közigállás.hu-n jelenleg 2781 tanári állás kínálnak, vagyis legalább ennyi tanárra lenne szükség azonnal. Ennél azonban bizonyosan többre lenne szükség, mivel van olyan betöltetlen álláshely, amit csak hosszú távú helyettesítéssel tudnak felölteni - írja a HírTv.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint évek óta folyamatosan növekszik a pedagógusok száma. Rétvári Bence azt mondta, külön programokkal próbálják ösztönözni a fiatalokat, hogy a tanári pályát válasszák.

„Akár Klebelsberg-ösztöndíjjal, akár maga a megemelt tanári fizetés is ösztönzőleg hat a diákokra, éppen ezért 30 százalékkal többen is jelentkeznek pedagógusnak, és többeket is vesznek fel. Tehát a jövőben egyre több és több pedagógus fogja elkezdeni a pályáját. Az is fontos volt számunkra, hogy a hiányterületeken legyen minél több pedagógus, éppen ezért a Klebelsberg-ösztöndíj ott ad nagyobb támogatást, ahol hiány van, vagy azokon a területeken, ahol több tanárra van szükség” – nyilatkozta Rétvári Bence.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete máshogy látja a helyzetet. Szerintük ugyanis hiába jutnak be egyre többen pedagógiai szakokra, a bekerülők 45 százaléka lemorzsolódik, míg a pályakezdő tanárok fele 1-2 éven belül elhagyja a pályát.

„Tavaly 4000 jogviszony szűnt meg a közoktatásban, és mindössze 800 létesült, ezek azt gondolom önmagukért beszélnek. Több ezres tanárhiány van. És, ha csak arra gondolunk, hogy tavaly a pedagóguskar 4-5000 főre becsülte ezt a hiányt, akkor én azt gondolom, hogy ehhez a számhoz az idén is közel állunk” – vélekedett Szűcs Tamás PDSZ-elnök.