70 ezer tonna feldolgozatlan szlovén szennyvíziszap jön Magyarországra

HírKlikk 2019. augusztus 26. 13:00 2019. aug. 26. 13:00

A magyar kormány a hírek szerint úgy döntött, hogy beszünteti a szlovéniai szennyvíz-iszap importját, és ez nagy gondot jelenthet Szlovénia számára, amely mintegy 70 ezer tonna iszapot exportál a közüzemi szennyvíztisztítókból Magyarországra - írta a Total Slovenia hírügynökség.

Az illetékes szlovéniai hatóság vezetője azt mondta a hírügynökségnek, hogy a budapesti szlovén nagykövetség útján igyekeznek további információt szerezni a helyzetről. 

Azt is elmondta, hogy Szlovéniában napi 120-140 tonna ilyen szennyvíz-iszap keletkezik, és év végéig minden más megoldás is lejár, vagyis addig megoldást kell találni. Szlovénia jelenleg napi mintegy tízezer tonna ilyen iszapot éget el két telepen, és néhány szennyvíztisztító telepen is feldolgozzák az iszapot. Ám Szlovéniában több feldolgozására nincs kapacitás, ezért megy minden Magyarországra. Az illető kifejtette, hogy a szennyvíziszap összetétele - főleg az ürülék - miatt különleges kezelést igényel. Tárolni számos okból nem lehet, ezért naponta el kell szállítani, mondta az illetékes. 

 
Forrás: Hírklikk