Szélsőjobboldali ideológusok és csalók „ki kicsodája”

HírKlikk 2024. április 26. 20:25 2024. ápr. 26. 20:25

A CPAC Hungary immár harmadik budapesti konferenciája ijesztő bepillantást adott az amerikai konzervativizmus jövőjébe – írta az MSNBC, a Microsoft és az NBC hírtelevíziója és portálja.

A CPAC Hungary – lényegében a republikánusok ajándéka, és az amerikai prototípus mintáját követi: bemutató a jobboldali nyafogásból és az antiliberális támadásokból olyan figurák szájából, akik különböző országok konzervatív mozgalmait képviselik. A felszólalók idei listája a szélsőjobboldali ideológusok és csalók „ki kicsodája,” élén Orbán Viktor tekintélyelvű magyar miniszterelnökkel. 

A CPAC Hungary az amerikaiak számára ablakot nyit arra, hogy mi történik az Egyesült Államokban, ha az Orbán diktatórikus vezetési stílusát dicsérő Trumpot elnökké választják ősszel. Arról az Orbánról van szó, aki fellépett a „kevert fajú” társadalmak ellen, elősegítette a választások tisztességtelen voltát, hogy hatalmon tudjon maradni, aki az állami adminisztráció erejét használta fel a szabad sajtó ellen, aki szidalmazta a muzulmán bevándorlókat, és marginalizálta a LMBTQ embereket, és mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarországot „illiberális állammá” változtassa.

Matt Schlapp, az amerikai CPAC vitatott elnöke azt mondta: az esemény célja, hogy fellépjen az Orbán Viktorról és a magyarországi történésekről szóló amerikai hazugságok ellen. Orbán a szívességet azzal viszonozta, hogy beszédében a maga és Trump mozgalmait a progresszívizmus elleni világháború részeként mutatta be.

Orbán foglalkozott Trump bírósági ügyeivel is, és arra btztatta a volt elnököt, hogy ne csak a választáson, hanem a bíróságokon is harcoljon a maga igazságáért. „Biztos vagyok benne, hogy Trumpnak nincs szüksége ehhez Orbán biztatására , de azért zavaró, hogy egy külföldi vezető Trump legrosszabb ösztöneit hevíti.” A republikánusok egy nyíltan illiberális kormánytól hagyják lenyűgözni magukat, és azt remélik, hogy a választás után valami hasonló lesz Amerikában is – írta a szerző