A 168 Óra főszerkesztőjének kirúgásával foglalkozik a külföldi sajtó

HírKlikk 2020. szeptember 4. 08:48 2020. szept. 4. 08:48

Magyarországon ismét elbocsátottak egy, a kormánnyal szemben kritikus lap – ezúttal a „168 Óra” – főszerkesztőjét, adta hírül a Die Presse osztrák konzervatív lap, ismertetve az APA hírügynökség jelentését. A bírálói évek óta azzal vádolják Orbán Viktort, hogy egyre nagyobb nyomást gyakorol a független sajtóra, és szisztematikusan átállítja a médiacégeket a saját vonalára. A kormány visszautasítja a vádakat, és magánvállalkozók döntéseire, valamint a piac változásaira hivatkozik – olvasható.

A 168 Óra főszerkesztője, Rózsa Péter menesztését azzal indokolták, hogy a lap legújabb kiadásában megjelent egy kép Orbán Viktor miniszterelnök családjáról, amelyen egy kisgyerek is látható volt. Ám mint a Die Presse is írja: egy régebbi, hivatalos családi fotóról van szó, amelyet a miniszterelnök egyszer adventkor tett közzé, és a gyerek, Flóra, akiről szó van, akkor a legkisebb, általános iskolás volt, ma már 16 éves. A képet a kormány társadalompolitikáját bíráló cikkéhez használták ellenpontként.

A 31 éve megjelenő, hagyományosan baloldali liberálisnak tekintett hetilapnál az utóbbi időben már egyértelmű változások mutatkoztak. Milkovics Pál tulajdonos, aki azonnali hatállyal elbocsátotta a mindössze egy éve kinevezett főszerkesztőt, csak júliusban lépett be a Brit Média anyakonszernbe, mint társtulajdonos és vezérigazgató. Akkor azt hangoztatta: azt szeretné, ha a 168 Óra a közép felé mozdulna, és ha már nem csak a baloldaliak olvasnák.

A Brit Média a kormányhoz közelállónak tekintett Köves Slomó zsidó ortodox rabbihoz kötődik. „Az elbocsátás emlékeztet az addig a legnagyobb magyarországi portál, az Index főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak a júliusi menesztésére. Dull elbocsátását követően, felmondott a 90 tagú szerkesztőség, ami többezres szolidaritási tüntetést váltott ki, s a nemzetközi porondon is nagy figyelmet keltett.

A bírálói évek óta azzal vádolják Orbán Viktort, hogy egyre nagyobb nyomást gyakorol a független sajtóra, és szisztematikusan átállítja a médiacégeket a saját vonalára. A kormány visszautasítja a vádakat, és magánvállalkozók döntéseire, valamint a piac változásaira hivatkozik” – írta a Die Presse által ismertetett APA-jelentés.

Forrás: Hírklikk