A 2023-as év top 10 közbeszerzései

HírKlikk 2024. január 1. 05:00 2024. jan. 1. 05:00

Azok után, hogy 2022 őszén Lázár Jánosék több mint 1150 milliárd forintnyi beruházás felfüggesztéséről döntöttek, a közbeszerzések hangsúlya is eltolódott.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) adatbázisából kinyert adatok szerint az elmúlt évben a legnagyobb értékű közbeszerzéseket energia vásárlására fordították az adófizetők, emellett pedig jelentős összeget költöttünk egészségügyi intézmények működtetésére is – írja elemzésében az mfor.hu. A lap a következő sorrendet állította össze.

1. A 2023-as év top közbeszerzését a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) bonyolította le, az áprilisban megkötött szerződésben a 2023/24-es, valamint a 2024/25-ös gázévre vásárolt földgázt 750 milliárd forintért. A 15 milliárd kilowattóra energiatartalmú gázra kiírt tenderen öt energiakereskedő indult, és mind az öt – konkrétan a CYEB Kft., az Alteo Zrt., az MVM Next Zrt., az E2 Hungary Zrt. és az E.ON Kft. is – megkapta a megbízást a gázszállításra.

2. Szintén ez az öt energiakereskedő cég lett a nyertese az ugyancsak a KEF által 2024/25-re kiírt villamosenergia-beszerzésre kiírt tendernek. A KEF itt 4,5 milliárd kilowattóra áramot kívánt beszerezni, az öt nyertes pedig mindösszesen 675 milliárd forinton osztozhatott, mely a 2023-as év közbeszerzései között a második legnagyobb összegű volt.

3. A bronzérem már az egészségügyhöz került. Szintén a KEF írt ki közbeszerzést a hazai kórházak „ráncfelvarrására”, a három részből álló tender mindhárom egységét a Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonában álló B+N Referencia Zrt. nyerte meg, aki összesen 400 milliárd forintos üzlethez jutott így. Az összesen 89 intézménynél a következő feladatok várnak a B+N Referencia Zrt.-re: leromlott állagú épületek felújítása, épületátalakítási munka, villamos gépészeti szerelési munkák, gépészeti szerelések, javítási és karbantartási szolgáltatások.

4. A negyedik helyen gyógyszerbeszerzés „végzett”, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) immunoonkológiai hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket, nevezetesen pembrolizumabot, atezolizumabot, nivolumabot és ipilimumabot tartalmazó készítményeket vásárolt a nyár közepén 141,7 milliárd forint értékben. A svájci Roche magyarországi leányvállalata 22,2 milliárd, a holland MSD Human Health magyarországi leánycége 84,7 milliárd, míg a szintén holland Euromedic hazai leányvállalata, az Atlas Pharma Kft. összesen 34,8 milliárd forintos üzletet üthetett nyélbe ennek révén.

5. Az ötödik helyen ismét egy KEF-es közbeszerzés szerepel, a tenderen a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó intézmények üzemanyagkártyás vásárlásáról döntöttek. A MOL egyedüli indulóként nyerte meg a kiírást, a legfeljebb 322 millió literre vonatkozó ellátásra literenként nettó 416,44 forintos ajánlatot tett, az ősszel megkötött szerződés végösszege pedig 139,2 milliárdot tett ki.

6. A hatodik helyen is egy 100 milliárdot meghaladó összegű közbeszerzést találunk. A MÁV villamos energiát vásárolt 2024-re és 2025-re összesen. Az összesen legfeljebb 1860 gigawattórányi áramot öt csomagban vásárolják meg, a MÁV-nak a nyertes MVM Next összesen 124,6 milliárd forintot számlázhat ki, az energiakereskedő ráadásul kilowattóránként 1,39 forint jutalékra is jogosult.

7. A hetedik legnagyobb összegű közbeszerzés a Volánbuszé, amely tartályautós üzemanyagot szerzett be. Ebből a gázolaj 183 millió 818 ezer litert, a 95-ös oktánszámú benzin 6 millió 963 ezer litert, míg a 100-as benzin 2 millió 480 ezer litert tesz ki. Az előzetes piaci konzultáció után lefolytatott közbeszerzési eljáráson a MOL lett a nyertes, amely csaknem 91 milliárd forintra tarthat igényt a hazai busztársaságtól.

8. Nyolcadik helyen az Egységes Központi Elektronikus Irat- és Dokumentumkezelési Rendszer (EKEIDR) bevezetéséhez szükséges szolgáltatásokra kiírt tender áll. A Digitális Kormányzati Ügynökség közbeszerzését egy öt cégből álló konzorcium nyerte meg, amely az SDA DMS Zrt.-ből, a Stratis Kft.-ből, a MultiContact Consulting Kft.-ből, a Kontron Hungary Kft.-ből és a Telekomból áll. A szerződés végül 82,5 milliárd forintról szól.

9. A 2023-as év legnagyobb összegű, egybefüggő építési beruházása a kilencedik helyre szorult. A Hungaroring új paddockjára és depójára, valamint új főlelátójára és rendezvényterére kiírt közbeszerzésen a Raw Developement Kft., a KÉSZ Zrt. és a ZÁÉV mellett Garancsi István Market Zrt.-je is elindult, a tendert utóbbi nyerte 79 milliárd forintos ajánlatával.

10. Top 10-es listára ráfért még egy energiahordozó-beszerzés: a Magyar Földgáztároló Zrt. technológiai célú saját felhasználásra, technológiai veszteségre és kényszerű párnagáz cserére írt ki közbeszerzést a 2023/24-es gázévre. A 765 millió kilowattórányi energiahordozó leszállítására tárgyalásos eljárást alkalmaztak, a gázt az MVM CEEnergy Zrt. szállíthatja le 70 milliárd forint összegben.

Forrás: mfor.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom