A bajor miniszterelnöknek elege lett Orbánból

HírKlikk 2019. május 27. 17:39 2019. máj. 27. 17:39

Markus Söder nagy ívben elkerüli Magyarországot - ezzel a címmel számolt be a dpa német hírügynökség jelentése alapján az Augsburger Allgemeine Zeitung regionális lap arról, hogy Bajorország miniszterelnöke, a CSU elnöke körutat tesz Bulgáriában, Horvátországban és Ausztriában, és útja minden állomásán az ottani miniszterelnökkel tárgyal, de tudatosan elkerüli Magyarországot. A dpa-nak Söder kijelentette: „Fontos, hogy mi, európai konzervatívok szorosabban egyeztessünk egymással”.

Söder útjának kinyilvánított célja, hogy elmélyítse Bajorország kapcsolatait Délkelet-Európában, de látogatásaival erősíteni igyekszik Manfred Weber esélyeit a bizottsági elnöki tisztségre is.

A jelentés feltűnőnek minősíti, hogy Söder elkerüli Magyarországot, és nem keresi fel Orbán Viktor vitatott magyar miniszterelnököt, noha előde, Horst Seehofer és a CSU tartományi csoportjának vezetője, Alexander Dobrindt tüntetőleg kereste a kapcsolatokat Orbánnal.

Söder kijelentette: „Magyarországról pillanatnyilag minden szükséges elhangzott, és létezik egy világos EPP-határozat a további eljárásra nézve. Talán korábban túlságosan is Magyarországra összpontosított Bajorország, amikor Kelet-Európáról volt szó. Utazásommal világossá akarom tenni, hogy nem csak erről van szó, hanem Bulgária, Horvátország és Ausztria is döntő fontosságú partner”. 

Forrás: Hírklikk