Arra kérik a köztársasági elnököt, ne írja alá a józsefvárosi ingatlanok kisajátításáról szóló törvényt

HírKlikk 2024. április 30. 17:00 2024. ápr. 30. 17:00

Kedden a Parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely alapján az állam a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) részére tíz józsefvárosi ingatlant, köztük számos ember otthonát sajátítja ki. Pikó András a VIII. kerület polgármestere közösségi oldalán bejelentette, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Jámbor András józsefvárosi országgyűlési képviselővel együtt Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz fordul, hogy „ne írja alá ezt az előkészítetlen, romboló hatású törvényt”.

Pikó András szerint annak ellenére döntött a kisajátításról az Országgyűlés, hogy több ezren írták alá az ez ellen tiltakozó petíciót és hogy kiderült, nincs az államnak józsefvárosi lakható lakása, legfeljebb egyetlen (!) család számára. Korábban az NKE elmondta: nem tervez fejlesztést az érintett tömbben. Emellett Józsefvárosnak kész terve és elindult közbeszerzéseik voltak, ez a DIÓ2030 program, ami minőségi lakhatást, köztereket és zöldet adott volna az ott lakóknak.

Ráadásul Sára Botond főispán ígéreteit saját fideszes kollégái szavazták le a Parlamentben, és a mai napig nem tájékoztatta a kormány az érintett házak lakóit semmilyen formában. Továbbá a törvény tele van ellentmondásokkal, pontatlanságokkal, hibákkal, a kisajátítás sürgősségét pedig semmi nem indokolja miközben több mint 200 érintett család, félezer ember várja a válaszokat a kérdéseire – sorolta a polgármester.

 A helyzet egyértelmű: ők vissza akarják adni a kerületet a Fidesznek, mi visszaadjuk Józsefvárost az itt lakó embereknek. Velük vállt vállnak vetve fogunk küzdeni azért, hogy mind az itt élőket, mind az önkormányzatot oly módon kárpótolják, hogy a kapott összeg elég legyen a megfelelő színvonalú, méretű, komfortos lakás biztosításához a józsefvárosi bérlőknek" – írta Pikó András.

Forrás: Facebook