A Barcelona kiállította a magyar futball bizonyítványát

Föld S. Péter 2020. október 21. 16:57 2020. okt. 21. 16:57

Oktattak a katalánok, majd osztályoztak és megbuktatták a magyar futballt kedden este a barcelonai Camp Nou stadionban. Nem a Ferencvárost, mert a zöld-fehér csapat tudása legjavát nyújtva, képességeinek megfelelő szinten helyt állt. Más kérdés, hogy még így sem volt egy súlycsoportban az ellenfelével.

Emberemlékezet óta nem szenvedett ilyen súlyos vereséget a Ferencváros. Igaz az sem ma volt, amikor ennyire rangos, világsztárokat felvonultató csapattal játszott. Ha innen nézzük, tisztes az 5-1-es vereség, ha máshonnan, akkor azt kell mondanunk, hogy bejött a papírforma, méretes zakóba futott bele a magyar labdarúgás.

Magyar labdarúgást írtunk, mert nem a Ferencvárost kárhoztatjuk, amiért a csapatnak csupán ennyire futotta. Három magyar játékossal a kezdőben – tegyük hozzá, és nyolc külföldivel. Amúgy tényleg nem játszott rosszul a Fradi, ezzel a teljesítménnyel feltehetőleg valamennyi magyar csapat ellen eredményes lehetett volna,. Csakhogy kedden este nem „valamennyi magyar csapattal”, hanem egy igen rangos, belső bajai ellenére is kitűnő együttessel játszottak a zöld fehérek.

A ferencvárosi játékosok, valamint edzőjük helyükön kezelték a történteket. Többen ugyan bíztak a csodában, hogy megszoríthatják a neves ellenfelet, ám a mérkőzés után ők is bevallották, hogy a 15. perc tájékán gyakorlatilag elveszítették a fonalat, attól kezdve, kevés közük volt ahhoz, ami a pályán történt.

Nincs ezzel baj, azzal már inkább, hogy a műsort közvetítő riporterek, szakértők egymást túllicitálva (túllihegve) ekézték a katalánokat,, és dicsőítették a magyar csapatot. A Ferencváros vezérigazgatója pedig még azt is képes volt nyilatkozni, hogy a Ferencváros szépítő gólja után (ekkor lett rövid időre 3-1 az eredmény), mozgolódást látott a spanyol csapat VIP páholyában. Értsd: aggódtak az ott helyet foglaló vezetők és meghívott notabilitások, tartottak attól, hogy a Fradi megszorítja, esetleg le is győzi a Barcelonát. Nos, tényleg volt mozgolódás, de ez inkább a pályán látszott. A Piqué kiállításával megfogyatkozott katalán együttes emberhátrányban két gólt rúgott a Fradinak, ezzel is igazolva, hogy ők egy másik kávéház, ha úgy tetszik, más súlycsoport.

Tényleg tisztesen helyt állt a Ferencváros, ha nem tisztesen áll helyt, akkor sokkal nagyobb lehetett volna a zakó. A műsort közvetítő riporterek, valamint a kormány lapjainak újságírói azonban sem tisztesen, sem tisztességgel nem álltak a helyzet magaslatán. Mintha a Fradi dicsőítésével egy magasabb helynek akartak volna megfelelni. A túllihegők hada azt üzente a hatalom felé, hogy rájuk továbbra is lehet számítani. Bármikor megmondják a feketéről, hogy fehér, a kicsiről, hogy nagy, a rosszról, hogy jó.

Jók vagyunk Főnök, üzente a felfelé gazsuláló lakájmédia, az irány jó, ha nem jön közbe semmi, előbb, vagy utóbb, de valamikor szinte majdnem biztos, hogy odaérünk.