A belföldi turizmus 15-20 százalékos drágulással indulhat be

HírKlikk 2021. május 16. 07:30 2021. máj. 16. 07:30

Drágább lett az élelmiszer, a karbantartás és drágább új munkaerőt felvenni, ezért a népszerű belföldi nyaralóhelyeken elkerülhetetlen az áremelés. Még csak most nyithattak ki a hazai szálláshelyek, de az már látszik, hogy a tavalyi szobaárak nem tarthatók.

A Portfoliónak nyilatkozott Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke, aki elmondta, hogy a megugró költségek miatt egy 15-20 százalékos emelést nem fognak tudni elkerülni a hazai szálláshelyek.

A piaci szereplők arra törekednek, hogy ne emeljék meg túlságosan az áraikat, mert attól tartanak, hogy azzal elriaszthatják a belföldi turistákat. Baldauf arra számít, hogy a nemzetközi nyitás után a görög, a horvát és a szlovák nyaralások lehetnek majd versenytársai a belföldi szolgáltatásoknak.

A Portfolio megkereste a szallas.hu-t, ahonnan azt az információt kapta, hogy az eddig beérkezett foglalások alapján átlagosan hét százalékos eltérést látnak, de nagy különbségek lehetnek regionális szinten, és számít az is, hogy mi történt a szálláshellyel az elmúlt fél évben: ahol például a bezárás alatt fejlesztettek a szolgáltatásokon, ott ennek költségeit is az árakba építik. Itt már látni az átlag 20 százalékos drágulást. 

A cikk szerint az árak emelkedését főleg az hozza majd el, amikor teljesen feloldják a korlátozásokat, és robbanásszerűen nőhet meg a kereslet. Az összes eddigi foglalás 35 százaléka szól a Balaton mellé. Egészen más a helyzet Budapesten, ahol a külföldi turisták nagyszámú visszatérése előtt nem fog újraindulni érdemben a turizmus. A budapesti szállodáknak egyelőre alig értékelhető a forgalmuk, többen meg sem nyitottak még. 

Forrás: Portfolio