A bíróságot még Mészáros Lőrinc kedvéért sem lehet lezárni

NVZS 2020. szeptember 17. 15:23 2020. szept. 17. 15:23

„Nekem Bacsó Péter elhíresült Tanú című filmjének uszodai jelenete jut erről az eszembe: Bástya elvtárs egyedül úszik a medencében, testi épségét testőrök védik és a közemberek be sem léphetnek az egyébként közszolgáltató intézménybe” –  mondta megkeresésünkre Magyar György ügyvéd, arra a tegnapi sajtóhírre reagálva, miszerint lezárták az egész Budai Központi Kerületi Bíróságot arra az időre, amíg Mészáros Lőrinc – válópere miatt – az épületben tartózkodott. Mészáros nem részesülhet különleges eljárásban, hiszen „ha jól emlékszem, Mészáros úr azért mondott le felcsúti polgármesterségéről, mert nem akart közszereplő maradni, személyiségének intaktságát hangsúlyozta”.

A 444.hu adott helyszíni tudósítást arról, hogy tegnap megvalósult a bírósági VIP, azaz „amikor egy jog szerint mindenki előtt nyitva álló középületbe sem engedik be az újságírókat, pusztán Mészáros Lőrinc kényelme miatt, ami egészen új szint a nemzeti együttműködés rendszerében”.

A portál azért vonult a bíróság elé, mert szeretett volna kérdéseket feltenni elsősorban arról, hogyan sikerült 11,5 milliárd forintért drágábban eladnia a Mátrai Erőművet az államnak, mint amennyiért megvette. A cikkből kiderül, hogy reggel nem sokkal nyolc előtt, egy egész konvojjal érkezett Mészáros a bírósághoz. Kérdést feltenni neki nem lehetett, mert biztonsági emberek vették körbe, fekete esernyőket nyomva a kamera elé.

A dolog azonban csak itt vett igazán érdekes fordulatot, mivel ahogy a portál írja: „a jogi lépésekkel fenyegetőző sajtóelhárító hiába szólított fel távozásra, annyira túlbiztosították a helyszínt, hogy ha akartunk, akkor sem tudtunk volna lelépni. A bírósági alkalmazottaknak ugyanis megtiltották, hogy beengedjenek bennünket az épületbe, amíg Mészáros Lőrinc ott van”. Az már slusszpoén, hogy még a parkolási díj kifizetése miatt sem engedték őket be az épületbe addig, amíg Mészárosék nem távoztak.

Az ügy számos kérdést felvet, ezért Magyar György ügyvéd véleményét kértük.

„Valóban szokatlan és részben elfogadhatatlan ez a megkülönböztetett eljárási mód” – szögezte le rögtön az elején az ügyvéd. Rámutatott, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, ami alatt azt is érteni kell, hogy sem negatív, sem pozitív diszkrimináció egyes ügyfelek vonatkozásában nem megengedhető.

„Annak nincs akadálya, hogy a törvény adta keretek között – akár válóperes ügyben is – a bíróság zárt tárgyalást rendeljen el. Ilyen esetben a tárgyalóteremben nem lehet jelen senki más, csak az érdekeltek és képviselőik” – mutatott rá. Azonban – tette hozzá – a bíróság épületére vonatkoztatva ezt szerinte nem lehet kiterjesztően értelmezni. Miközben az rendjén való, ha a rendészet felkészül jelentős közönség-, vagy sajtóérdeklődésre és ezt rendfenntartási szabályok közé szorítja, de a sajtó munkáját akadályozni jogsértő. „A sajtónak ugyanis  az a feladata, hogy a közvéleményt tájékoztassa. „Meglátásom szerint, ennek akadályozása jogsértő” – közölte.

Arra is kitért, hogy az adott ügyben – valószínűleg – indokolatlanul lépték túl az illetékesek a hatáskörüket („de a részleteket nem ismerem”). Mindenesetre visszatetsző – ha hinni lehet a sajtóhíreknek – és nem elfogadható, hogy a sajtó képviselői jelentenének veszélyt, miközben a Mészáros urat kísérő „bodyguard”-ok teljes létszámban bemehettek a bíróságra – mutatott rá Magyar György.