A bizonytalanok csaknem fele elfogadná Karácsonyt

HírKlikk 2021. március 4. 14:47 2021. márc. 4. 14:47

Az ellenzéki választók 84 százaléka szavazna a 2022-es választásokon az ellenzéki összefogásra, ha Karácsony Gergely lenne Orbán Viktor kihívója – derül ki a Publicus Intézet – a Népszava megbízásából készített – közvélemény-kutatásából.

Karácsony továbbra sem jelentette be indulását, ugyanakkor a közelmúltban több közvélemény-kutató is a főpolgármestert mérte a leginkább támogatott ellenzéki jelöltnek – írja a Népszava.

A Publicus adataiból kiderül, hogy Karácsony sem tudna egyelőre mindenkit mozgósítani, az ellenzékiek 15 százaléka nem szavazna rá, a bizonytalan választók közül 59 százalék sem őt támogatná. Jobb a mozgósító ereje, ha arról szól a kérdés, hogy az előválasztás győzteseként lenne jelölt Karácsony. Ebben az esetben az ellenzékiek 90 százaléka, a bizonytalanoknak pedig 45 százaléka szavazna az ellenzéki szövetségre – utóbbi körben az ellenzőinek aránya 45 százalékra csökkenne.

A főpolgármester országvezetői képességeiről megosztott a közvélemény, a megkérdezettek fele tartja alkalmasnak miniszterelnök-jelöltnek, 47 százalék viszont ellenkezően gondolja. Az ellenzéki körökben a döntő többség (66 százalék) alkalmasnak látja, a kormánypárti megkérdezettek 93 százaléka szerint viszont alkalmatlan a feladatra. A bizonytalanok között 46:44 arányban a Karácsony Gergelyt alkalmasnak vélők vannak minimális többségben.

Forrás: Népszava