A CDU előtt kemény döntés áll: el kell döntenie a Fidesz európai sorsát

HírKlikk 2021. január 14. 17:36 2021. jan. 14. 17:36

Orbán Viktor magyar miniszterelnök már rég problémává lett az Európai Unió számára, és vele a Fidesz képviselői is a konzervatív Európai Néppártban. A CDU következő elnökének meg kell hoznia a döntést arról, hogy a párt továbbra is védelmezi-e a magyarokat – írta a jobboldali konzervatív német Die Welt „Kedves CDU, hogyan állsz Orbán Viktorral?” című véleménycikkében. Az írás szerint „aki hitelesen akar fellépni az európai demokráciáért, az kizárja a Fideszt az Európai Néppártból”.

A CDU nem paktál a demokrácia és a liberális társadalom ellenségeivel – legalábbis ezzel  mantrával határolódik el Merkel pártja az AfD-től a nyilvánosság előtt. Akadt ugyan néhány incidens – így a türingiai miniszterelnök-választás körüli dráma, ami Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnöki tisztségébe került – , de az AfD-vel szembeni biztonsági távolságtartás messzemenően megvan. Németországban tehát többé-kevésbé működik a jobboldali populistáktól való elhatárolódás. Ám úgy tűnik, hogy az iránytű, amellyel a CDU a német belpolitikában igyekszik középen navigálni, Európában erősen jobbra leng ki – írja a Die Welt

Budapesten az önjelölt „illiberális demokrata” Orbán Viktor betonozza be autokrata uralmát, egyetemeket üldöz el, újságírókat hallgattat el, aktivistákat zaklat, megbélyegzi a menekülteket, és legutóbb heteken át akadályozta az EU koronavírus-segélycsomagjának elfogadását, mert nem tetszett neki, hogy a támogatásokat a jogállamisághoz akarják kötni. Orbán Viktor egy autokrata Európában, és élvezi a CDU védelmét. Orbán Fidesz pártja még mindig ott van az Európai Néppártban, a CDU és a CSU küldöttei mellett. A Fidesz képviselői még mindig az európai kereszténydemokraták nevében vesznek részt a törvényalkotásban, miközben a főnökük az EU-t a szovjet rezsimmel állítja egy sorba, és a párt más nagyjai antiszemita propagandafrázisokat ismételgetnek. 

Ez szinte elviselhetetlen állapot...és így látja ezt az a 14 tagpárt is, amely ki akarja zárni a Fideszt az Európai Néppártból. És ki nincs köztük? A CDU. 

Amikor Orbán decemberben túszul ejtette az uniót, Brüsszel reménykedve nézett Berlinre, a távozó kancellár hatalmi szavát várva, de hiába. Orbán Viktor a Konrad Adenauer Házból érkező védelemnek köszönheti, hogy az Európai Néppárt tagjaként azt teheti, amit tesz. 

De vajon bízhat-e a Fidesz az új pártelnök támogatásában? Manfred Weber frakcióvezető nemrég kijelentette: a CDU új elnökének egyik első döntése a Fidesz kizárásáról szól majd.

No de kit válasszanak meg pártelnöknek a küldöttek, ha azt akarják, hogy Orbán, a demokrácia ellensége eltűnjék a soraikból? Erről nincs tájékoztatás a párt vezető politikusaitól, legfeljebb egymásnak ellenmondó kijelentések. 

Európa szoros figyelemmel követi majd a CDU kongresszusát. Ugyanis a demokrácia és a jogállamiság európai jövője függ attól, hogy miként dönt a CDU új vezetése Orbán Viktor ügyében. „Orbán Viktor nem csak Magyarországon okozott hatalmas károkat, rezsimje utánozókra talál más európai országokban is. 

A CDU kénytelen lesz dönteni: aki komolyan gondolja a szélsőjobbtól való elhatárolódást, az nem csak az AfD-vel szemben tart távolságot. Aki hitelesen akar fellépni az európai demokráciáért, az kizárja a Fideszt az Európai Néppártból” – írta a lap. 

Forrás: Hírklikk