A CEU Bécsben marad

HírKlikk 2021. április 20. 19:55 2021. ápr. 20. 19:55

A CEU Ausztriában marad, egy olyan országban, ahol tiszteletben tartják az akadémiai szabadság alapkövetelményeit.  Fenntartjuk a tanítás nélküli, kutatói jelenlétet Budapesten, és soha nem hagyjuk el a várost, de ismét nem vetjük alá magunkat egy ember és rezsimje politikai szeszélyének. Információink szerint ez áll abban a nyilatkozatban, amelyet Michael Ignatieff, az intézmény rektora osztott meg a CEU közösséggel. 

A CEU az alábbi nyilatkozatot tette közzé a magyar kormány által a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítására javasolt válaszként:

Új törvényjavaslat érkezett a magyar parlamenthez a nemzeti felsőoktatási törvény módosításáról. Ez az Európai Bíróság (EB) tavaly októberi ítéletét követi, amely szerint a „lex CEU” megsértette az európai jogot.

A kormány által javasolt új törvény semmit sem változtat a CEU-nál.  Úgy gondoljuk, hogy a kormánynak nem áll szándékában megteremteni azokat a feltételeket, amelyek között a CEU-hoz hasonló nemzetközi intézmények szabadon működhetnek Magyarországon. Az új jogszabálytervezet szerint továbbra is politikai döntés marad, amelyet biztosan a legmagasabb szinten kell meghozni, hogy engedélyezik-e a külföldi egyetemek működését. A kormány már teljesen világossá tette, hogyan kívánja felhasználni hatáskörét. Kidobott egy intézményt, amely betartja az akadémiai szabadság nemzetközi normáit, és meghívott egy egyetemet, amely engedelmeskedik a Kínai Kommunista Párt végső tekintélyének.

Ezeket a döntéseket a kormány már meghozta.  A CEU Ausztriában marad, egy olyan országban, ahol tiszteletben tartják az akadémiai szabadság alapkövetelményeit. Fenntartjuk a tanítás nélküli, kutatói jelenlétet Budapesten, és soha nem hagyjuk el a várost, de ismét nem vetjük alá magunkat egy ember és rezsimje politikai szeszélyének.