A digitalizáció kifehéríti a kkv-szektort egy kutatás szerint

HírKlikk 2024. szeptember 24. 16:35 2024. szept. 24. 16:35

A digitalizáció kifehéríti a kkv-szektort: a szürke-fekete bevételek korábban 20 százalék körül vélt aránya mára a 10 százalékhoz közelít, amiben az elektronikus számlázásnak komoly szerepe lehetett – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásból.

Az MTI-nek küldött keddi közlemény szerint a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgáló K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményei alapján a cégek 12 százalékra jelezték a könyvelésben nem megjelenő bevételeik arányát.

Ez látványos csökkenés a 8-10 évvel ezelőtti még 20 százalék körüli vagy akár azt meghaladó értékhez képest.

A közlemény szerint az eredmény annak köszönhető, hogy Magyarországon 2021. január 4-étől kötelezővé vált a NAV online számlázás, a számlázóprogramban kiállított kimenő számlák adatainak lejelentése az adóhatóság felé.

A következő lendületet az adhatja a vállalkozások pénzügyeinek átláthatóságához, ha érvénybe lép az Európai Bizottság 2022. december 8-án előterjesztett jogalkotási csomagja, a ViDA (VAT in the Digital Age, áfaszabályok a digitális korban), amely a bejövő számlákra vonatkozó szabályozást módosítaná.

Így például kötelező lesz befogadni az elektronikus számlákat uniós szinten, ugyanis a papíralapú helyett az elektronikus számlázás lesz az alapértelmezett rendszer – írták.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom