A diktatúrákra jellemző titkolózásnak vagyunk a tanúi

NVZS 2020. október 29. 18:00 2020. okt. 29. 18:00

Habár kérdeztük, nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, vajon izolálták-e Orbán Viktor kormányfőt azt követően, hogy koronavírus-pozitív személlyel került hétfőn kapcsolatba. Információt nem adnak sem nekünk, sem másnak Orbán Viktor hollétéről, de lehetséges, hogy valóban elkülönítették, azaz karanténba helyezték, miután kedd óta nem jelent meg, a nyilvánosság előtt. „Általában a diktatúrákra jellemző, hogy eltitkolják a vezetők egészségi állapotával kapcsolatos információkat” – szögezte le portálunknak Kökény Mihály, aki szerint az embereknek jogukban áll tudni, s a példamutatás szempontjából is pozitív lenne, ha látnánk, hogy Orbán Viktorra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az átlagemberekre. Az októberi hivatalos útmutató szerint, „Bármely tünetmentes személyt, aki az új koronavírust tekintve, valószínűsített vagy megerősített beteggel szoros kapcsolatba került járványügyi megfigyelés alá kell helyezni”.

Ahogy tegnap megírtuk, Havasi Bertalan, a miniszterelnök szóvivője nem válaszolt kérdésünkre, hogy „Karanténba vonultatták-e Orbán Viktort azután, hogy Vidnyányszky Attila pozitív tesztet produkált?”. Annyit tudunk, pontosabban észlelünk csupán, hogy kedd délelőtt óta (amikor felavatta George Bush szobrát Budapesten) nem láttunk-hallottunk a miniszterelnök hollétéről, tevékenységéről. Facebook oldalán – ennek a cikknek a megírása idején – az utolsó bejegyzés dátuma is 27.-e, a téma pedig a Bush-szobor avatása. Ez akár arra is utalhat, hogy házi karanténba helyezték kedden, de volt már arra példa máskor is, hogy két napig nem tudtunk a hollétéről és tevékenységéről. Mindenesetre érdemes lesz figyelni a ma esti rendkívüli uniós videócsúcsot, azt, hogy Orbán Viktor milyen háttér előtt vesz részt rajta, hiszen, ha házi elkülönítésbe helyezték, akkor nem lehet a Karmelita kolostor-beli dolgozószobájában. 

Amit szabad Jupiternek?

De a hollétéről az információ megtagadása az éremnek csupán az egyik oldala. Ennél is fontosabb talán, hogy megtudjuk, vonatkoznak-e rá is mindazok a szabályok, amelyeket az átlagpolgáron szigorúan – s immár tetemes pénzbírság fenyegetésével – számon kérnek. Mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020 október 8.-i, Müller Cecília által kiadott útmutatója pontosan leírja, hogy mi a teendő ilyen esetekben. Előírja a többi között, hogy „Bármely tünetmentes személyt, aki az új koronavírust tekintve, valószínűsített vagy megerősített beteggel szoros kapcsolatba került járványügyi megfigyelés alá kell helyezni a betegségre jellemző láz és légúti tünetek esetleges megjelenésének azonnali észlelése érdekében... A kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztálya a járványügyi vizsgálat során megkeresi a valószínűsített/megerősített esettel kontaktusba került személyeket, és a megerősített vagy valószínűsített Covid-19 beteg tüneteinek fennállása idején, és a maximális elővigyázatosság érdekében, a tünetek kialakulását megelőző két napban szoros kapcsolatba került személyeket tíz napig járványügyi megfigyelés alá helyezi. A szoros kontaktok otthonukban kerülnek járványügyi megfigyelésre, amennyiben erre lehetőség van.”

Ezt az eljárásrendet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásai és előírásai alapján állították egyébként össze. S mint feljebb írtuk, nem tudni, hogy Orbán Viktor esetében követték-e az eljárásrendet vagy sem.

Sok a megválaszolatlan kérdés

Kökény Mihály egészségügyi szakértő szerint, bár nem tudjuk, hogy Orbán került-e közvetlen kontaktusba Vidnyánszky Attilával vagy sem, s azt sem tudjuk, milyen távolságot tartottak, viseltek-e maszkot a találkozójuk során („Bár ahogy látom, hogy nem nagyon jellemző a példamutatás a magyar politikai vezetőkre, olykor ugyan előfordul, hogy maszkot húznak, de sokszor mutatkoznak anélkül is”), de akárhogyan is, az elfogadott eljárásrendet követni kellene. Azaz a nemzetközi és a hazai gyakorlatnak megfelelően, ha rövidebb-hosszabb ideig együtt voltunk valahol, valakivel, akiről utóbb kiderül, hogy vírushordozó, akkor izoláljuk magunkat, izolálnak minket, s karanténba vonulunk – szögezte le a korábbi egészségügyi miniszter. Emlékeztetett arra, az Európai Bizottság és az Európai Tanács több tagjával is előfordult ilyen, a többi között Ursula von der Leyen elnök is karanténba vonult, miután kiderült, hogy az egyik munkatársának pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Azt sem tudjuk – erre sem kaptunk választ Havasi Bertalantól –, hogy egyáltalán letesztelték-e Orbán Viktort a Vidnyánszky-találkozó után (ahogy azt sem árulták el, hogy mikor, mennyire sűrűn tesztelik a miniszterelnököt). Így persze azt sem tudjuk, hogy mikor lesz meg a – nemzetközi sztenderdek és a magyar szabályok által előírt – két negatív PCR-tesztje, ami kell ahhoz, hogy kiszabaduljon a karanténból (ha egyáltalán bekerült karanténba). 

Rossz a dolog szájíze

Orbánról azonban semmilyen információt nem tesznek közzé, pedig kormányának tagjairól – például Varga Judit igazságügyi miniszterről vagy Rétvári Bencéről, a Humán Erőforrás Minisztériumának parlamenti államtitkáráról – kiadták a vonatkozó híreket, emlékeztetett Kökény Mihály. 

Ezt ő elvárható lépésnek tartaná, miként azt is, hogy elmondják, hol van Orbán Viktor. „Általában a diktatúrákra jellemző, hogy eltitkolják a vezetők egészségi állapotával kapcsolatos információkat” – jegyezte meg Kökény, hozzátéve: „a demokratikus országokban általános és nyilvános információ a vezetők egészségügyi állapota, ami helyes, hiszen az embereknek joguk van tudni, hogy adott esetben helyettesítésre szorul-e az ország vezetője”. (A hazai szabályokról itt olvashat.) 

A rendszerváltás után ezek az információk nyilvánosak voltak – emlékezzünk például Antall József „pizsamás” interjújára –, de az egymást követő kormányok vezetőiről azt is nyilvánosságra hozták, ha éppen influenzás volt, s emiatt ideig-óráig nem látta el a feladatát – mutatott rá Kökény Mihály. „Az, hogy Orbán esetében nem így van, mindenképpen rossz szájízt ad ennek az egésznek” – szögezte le végül  a korábbi egészségügyi miniszter.