A DK-s jelölt tagadta, aktivistája elismerte az MSZP-s jelölt lejáratását

Millei Ilona 2021. szeptember 20. 07:18 2021. szept. 20. 07:18

Dr. Gedei József a jászberényi központú Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2. számú választókerület DK-s jelöltje tagadta, hogy tudna az előválasztás során a körzetet elárasztó, az MSZP-s jelölt lejáratását szolgáló kampányról, miközben legismertebb aktivistája, a DK-s Urbán Imre elismerte, hogy ő az, aki az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik az MMM és az LMP támogatását bíró jelöltjéről, dr. Kertész Ottóról azt terjeszti, hogy a Fidesz embere. Ezzel egyértelműen megsértették az előválasztási etikai kódexet.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2. számú választókerületében az előválasztási kampányban a DK-hoz köthető oldalakat elárasztották az MSZP-s indulót dr. Kertész Ottót fideszes gyanúba keverő, rossz színben feltüntető kommentek. Felhívtuk dr. Gedei Józsefet, a DK jelöltjét, hogy megtudjuk, mi a véleménye erről.  Dr. Gedei József közölte, hogy nem ismeri ezeket a lejárató tartalmakat, nem tud róluk nyilatkozni. Azt is elmondta, ő Kertész Ottót nem tartja a Fidesz jelöltjének, viszont felrótta neki azt, hogy a 2019-es önkormányzati választáson a közös jelölttel szemben régi barátját, az 1990-től, 16 éven át Jászberény választott vezetőjeként dolgozó politikust, volt polgármestert, Magyar Leventét támogatta.

A körzet egyik DK-s aktivistáját, Stefán Ildikót is megkérdeztük, miért árasztották el a DK-s oldalakat a Kertész Ottót lejárató információk. Nem sikerült túl hosszúra a beszélgetés. Stefán Ildikó közölte: „Hölgyem, ne haragudjon, én nem akarok erről önnel beszélni. Ennyi.”  Majd letette a telefont.

A DK-s Urbán Imre – aki Gedei egyik leglelkesebb, legszorgalmasabb aktivistája – viszont elismerte, hogy a különböző újságokban és a közösségi oldalakon megjelent, Kertész Ottót lejárató cikkekért, tartalmakért ő a felelős. Továbbá, hogy Gedeit is tájékoztatta arról, hogy miket csinál. Vagyis nem igaz, hogy dr. Gedei József nem tudott a dr. Kertész Ottót lejárató kampányról.

Urbán Imre azonban azt tagadta, hogy a telefonos lejáratást ő fizette volna.

A kérdés csak az, hogy akkor ki? (Ilyen telefonhívásokat általában a pártközpontok kampányszakemberei tudnak megrendelni – a szerk.)

Az ellenzéki pártok mindegyike aláírta az előválasztás etikai kódexét, ami kimondja, hogy egymás embereit nem támadják. És amíg dr. Kertész Ottó büszke arra, hogy az előválasztás során nem folytatott negatív kampányt, ugyanez nem mondható el a helyi DK-ról. Átléptek egy vörös vonalat, megsértették az előválasztási etikai kódexet.