A dölyfös közöny leplezetlen megmutatkozása

Lendvai Ildikó 2021. május 15. 16:06 2021. máj. 15. 16:06

A Fudan Egyetem ügyében nem is az irdatlan mennyiségű közpénz, nem is a nemzetbiztonsági kockázat, még csak nem is a növekvő kiszolgáltatottságunk ütött szíven a legjobban. Persze ezek is. De ami a fogcsikorgatásig feldühített, az a szokásos szociális érzéketlenség, a dölyfös közöny leplezetlen megmutatkozása.

Az oknyomozó sajtó kiderítette, mi szerepel a már 2019 nyarán született megállapodásban. A kínai egyetem nálunk magánegyetemként működik (ezért az alapítványi forma), elsősorban gazdag külföldi diákok számára. A képzés fizetős, a tandíj évi 3-4 millió, ezt túl sok magyar család aligha tudja kifizetni. A megállapodásban nem szerepel, hogy ha már a gatyánkat is ráfizetjük (az már látszik, hogy közel 600 milliárdot minimum), legalább egy nagy csapat magyar diák ingyen tanulhasson. Lehet, hogy most a lebukás miatt gyorsan létrehoznak néhány ösztöndíjas helyet, de eredetileg eszükbe sem jutott.

Tekintsünk el egy pillanatra Kínától! Társadalmi szempontból a történet leegyszerűsítve az, hogy a gazdag fizetős diákok kiszorítják azt a 15.000 kevésbé jómódút, akik rászorultak volna a Diákváros kollégiumi helyeire. Enélkül nem jutnak egyetemre, mert az albérlet drága.

Hasonló következtetésre jutunk, ha a leendő oktatói karra nézünk. A magyar Fudannál a professzorok havi 6 milliót keresnek majd. Ez egyébként szép dolog, rendjén van, eltekintve attól, hogy így el fogják szívni a magyar egyetemek nem túl jól fizetett tanárai közül a legjobbakat. Gyakorlatilag lefejezhetik a magyar felsőoktatást. Az átlagos magyar diákoknak ez marad, a méregdrága fizetős képzés meg leválogathatja a színe-javát.

Azt már nem is feszegetném, hogy ha már 2019 nyarán megállapodtak, fixálták-e akkor a helyszínt is. Vagyis már eleve ordas nagy hazugság volt, amikor később az Atlétikai VB fejében ide Diákvárost ígértek, vagy utóbb dobták sutba adott szavukat? Mert az ennyit ér.