A Facebook meg fogja jelölni az álhíreket Magyarországon is

HírKlikk 2021. március 2. 19:15 2021. márc. 2. 19:15

A közösségi portál többek között a francia AFP hírügynökség bevonásával vizsgálja az oldalon közzétett híreket.

„Az álhírek elleni küzdelem olyan felelősség, amelyet komolyan veszünk, ezért folyamatosan dolgozunk azon, hogy megállítsuk az álinformációk terjedését a platformunkon” – idézi a Népszava Sophie Eyears-t, a Facebook stratégiai partnerfejlesztési menedzserét, aki egy keddi sajtó-háttérbeszélgetésen jelentette be, hogy március másodikától indítja el a Facebook Magyarországon és Bulgáriában is a tényellenőrző programját.

Mivel a közösségi oldal önmaga nem tudna ellenőrizni minden az oldalra kerülő tartalmat, így a Facebook szerződött csaknem 80 szervezettel, amelyek a független Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network) tanúsítványával rendelkeznek.

Az álhírek nem kerülnek automatikusan törlésre, hanem amikor egy tényellenőrző hamisnak értékel egy tartalmat, azt a hírfolyamban lejjebb pozicionálja a Facebook, jelentősen csökkentve ezzel annak terjesztését, hiszen a bejegyzést kevesebben láthatják. Emellett elérhetővé válik egy „kontextus” gomb is, ami magyarázatot tartalmaz arról, hogy miért jelölték meg az adott bejegyzést félrevezetőnek.

„Azoktól a Facebook-oldalaktól és domainektől, amelyeken újra és újra megosztanak álhíreket, a Facebook elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget, illetve érzékelni fogják elérésük csökkenését is” – jelentették ki, de hozzátették, hogy a külső tényellenőrző partnerek azonban nem távolíthatnak el fiókokat vagy oldalakat a Facebookról.

Forrás: Népszava