A Facebookot nem befolyásolja Varga Judit hisztije

Harkai Péter 2021. április 15. 10:00 2021. ápr. 15. 10:00

Varga Judit az év elején Facebook-támadást lebegtetett, az elmúlt héten pedig jobb- és baloldalról egyaránt panaszkodtak politikusok, hogy a globális közösségi oldal korlátozza a kommunikációjukat. Médiajogászhoz fordultunk annak tisztázására, mindez kihathat-e a közelgő választásra.

„Nem” – reagált kérdésünkre tömören Polyák Gábor -, „legalábbis semmi sem mutat arra, hogy akár a  multicég, akár a helyi politika megbabrálhatná a Facebookot egy választás befolyásolására”.

Mindez még akkor sem valószínű, ha rendszeresen felbukkannak ezzel kapcsolatos összeesküvés-elméletek, mint legutóbb két napja, a The Guardian cikke, ami szerint egy, a Facebook rendszerében megbújó kiskapu lehetővé teszi, hogy kormányok és politikusok komplett kamuprofil-hálózatokat működtessenek saját céljaik eléréséhez.

A felvetést mindenesetre az teszi időszerűvé, hogy a hétvégén többek között Karácsony Gergely, valamint Dömötör Csaba is nyilvános posztban nehezményezte, hogy az eddig megszokott kedvelői reakcióik tizedükre csökkentek. A főpolgármester szerint „a Facebook úgy döntött, hogy kevesebb politikai tartalmat fog megjeleníteni a felhasználóknak. Ezt a módszert egy ideje a világ számos pontján próbálgatják, úgy tűnik immáron Magyarországon is. Ilyen az, amikor egy óriás cég, mindenféle következmény nélkül, egy algoritmus tekerésével szól bele választások kimenetelébe, országok sorsába".

A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint bármennyire is csábító, de a globálháló a legkisebb eséllyel sem érdeklődik a direktpolitika iránt, főként nem célzott befolyással. Még akkor sem, ha az igazságügyi miniszter februárban bejelentette: készül a lex-Facebook, megrendszabályozzák a „multikapitalista” sárkányt. Polyák szerint kis idő elteltével ez éppen fordítva történt: amint a Zuckerberg-birodalom befizetett némi kötelező jogdíjat többek között a magyar államkasszába, rögvest kisimultak Varga Judit ráncai. Sőt, friss hír, hogy a miniszter Facebook-cenzurális szándékai helyett a kormány „nagy kegyesen” bevárja az EU jogalkotását a feltételezett befolyásolásokkal kapcsolatban.

A médiaelemző saját álláspontját látja beigazolva azzal a ténnyel, hogy a kormány kihátrált a tervezett offenzívából. Véleménye szerint egyrészt egy ilyen csatát nem lehet győztesen megvívni egy ekkora országnak egy ekkora óriáscéggel szemben, másrészt nem mellékes az a 3-4 milliárdnyi adó, ami a kiegyezés alapja lett. Arról nem beszélve, hogy egy Facebookot nem lehet olyan jogszabályi korlátok közé szorítani, hogy a fideszes uszításokat ne tüntesse el, csak a politikai ellenfelekéit. Egyszerűen a Fidesznek nem érdeke a szabályozás – nem mintha lenne rá módja. „Az pedig, hogy Varga Juditot cenzúrázta a Facebook, nem volt több mint hiszti. Ráadásul, ha valamilyen módon a szabályozást mégis kieszközölhetnék, annak egyértelműen kárvallottja a kormány, mert elillan a gyűlölködési felület is, ami lételemük” – fogalmazott a médiaelemző.

Az viszont új jelenség, amivel számolni kell, hogy a multicég foglalkoztatni kezdett tényellenőrző újságírókat, a közelmúltban Közép-Európa számos országát is felügyelve. Ez a program lehetővé teszi, hogy egy-egy beküldött posztot kiértékeltetnek a szerződő országok által alkalmazott helyi újságírókkal s ennek nyomán minősíthetik a fake news-okat. A magyar érdekeltségű partner a francia hírügynökség, az AFP, akik egy magyar újságírót alkalmaznak a helyi posztok elemzésére. Magyar szerkesztőség nem állt bele ebbe a feladatba.

Az a városi legenda, hogy alapvetően van-e mód vagy sem beavatkozni a Facebook működésébe, amivel politikai befolyás manipulálható, mint írják ezt sokszor a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda számlájára, Polyák szerint megalapozatlan. Nincsenek olyan kiskapuk, amkein keresztül a háló algoritmusaiba, működésébe lokális szinten bele lehetne nyúlni.

Manipulálni viszont bőséggel lehet a célközönséget. „Erre éppen a múlt héten láthattunk példát. Rákay Philip valamilyen noname blogjának egyetlen létező posztját milliós promócióval tolták a Facebook-on. Egy ilyen gesztus hatalmas elértést képes generálni. Másrészt azzal kapcsolatban sincsenek illúzióim, hogy politikusok és Facebook-vezetők között ne köttetnének alkuk. Ennek gyümölcse lehetett a 2018-as kampány idején hírhedté vált bécsi videó, amit a FB levett az oldaláról, mint a bevándorlókkal szembeni uszító videót, de már másnap visszakerült. Meggyőződésem, hogy európai érdekeltségű FB-vezetőket megkerestek hazai politikusok és megkötötték a maguk alkuját. Ilyen eseteket nem lehet kikerülni” – nyilatkozta a Hírklikknek Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője.