A fasizmus előszobája, ha az igazság már nem számít

HírKlikk 2021. január 11. 17:50 2021. jan. 11. 17:50

Donald Trump sosem vette komolyan a választási demokráciát, és nem fogadta el annak amerikai változatát sem – állapította meg Tymothy Snyder neves történész, akinek több könyve magyarul is megjelent. „Amerikai szakadék” című elemzésében ugyanakkor nem tartja meglepőnek, hogy ennyien hittek az elnökben, miután azt hirdette, amit sokan hallani akartak.

Platón hívta fel egykor a figyelmet a veszélyre, hogy a végén csupa bólogató János veszi körül a zsarnokokat. Arisztotelész pedig azért aggódott, mert egy gazdag és tehetséges demagóg túlságosan is képes befolyásolni a tömegek meggyőződését – írja a The New York Times. 

Nagyon sok republikánus honatyát is felelősség terheli azért, hogy Trump megpróbálta megfordítani a választás eredményét. Nem mondtak neki ellent már a kezdetektől fogva, inkább hagyták, hogy hajtogassa téveszméjét a választási csalásról. Ugyanakkor az eredmény megtámadását olyan shownak tekintették, ami némi késedelmet okoz ugyan, de a végső kimenetel szempontjából nem oszt és nem szoroz. Ám ennek meglett az ára, mert ha egy választott intézmény ellenzi a választást, az felhívás a saját megbuktatására. 

A fasizmus előszobája, ha az igazság már nem számít. Amikor nem ragaszkodunk többé a tényekhez, akkor átengedjük a hatalmat olyanoknak, akik – megfelelő gazdagság és karizma birtokában – a látványban utaznak. Ha nincs közmegegyezés bizonyos alapvető tényekről, akkor nem jöhet létre a civil társadalom, amely képes megvédeni magát. Az igazság utáni politika mindig elkoptatja a jogállamot, és helyette mítoszokat vet be. 

Már az ősszel világos volt, hogy Trump puccsra készül. Ő is az igazság kizárólagos forrásaként állította be magát, mint az egykori fasiszta vezetők, köztük Hitler. A nácik annak idején úgy vélték, hogy a rádióval kiütik a nyeregből a sokszínű sajtót, az amerikai elnök a Twitterről gondolta ugyanezt. Egészen páratlan mértékben hazudozott, általában kis dolgokban, de ezek összeadódtak. Voltak azután közepes méretű hazugságai is, például, hogy Oroszország nem segített a megválasztásában, de az ilyen állítások szokatlanok, általában jellemzik napjainkban a hatalomra törő autokratákat. Így Orbán a csekély számú muzulmán menekültet országos gonddá fújja fel. Ám az igazán lényegesek a nagy hazugságok, lásd, amit Sztálin mondott az egykori ukrajnai éhínség okairól, vagy Hitler antiszemitizmusát. Trump részéről az igazán veszélyes az volt, amikor bejelentette, hogy megnyerte a választást, noha valójában vesztett. Ám valóságos összeesküvés-elmélet kellett ahhoz, hogy ennyien hitelt adjanak neki – írta a The New York Times. 

(A cikk csak előfizetőknek olvasható.) 

Forrás: Hírklikk