A feladat a kör négyszögesítése

HírKlikk 2020. december 4. 21:45 2020. dec. 4. 21:45

A varsói kormányzó koalíció megosztottnak tűnik – írta a Bloomberg hírügynökség, amely ismertette Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes csütörtöki kompromisszumos javaslatát, majd rámutatott: ő a konzervatív lengyel kormány békülékenyebb szárnyát képviseli, de a PiS túlsúlyban van, és képviselői nem mutatják jelét annak, hogy engednének. 

Gowin nyilatkozata alig órákkal azután hangzott el, hogy főnöke, Mateusz Morawiecki miniszterelnök leszögezte: nem lesz kapituláció. Kérdés, hogy vajon Gowin megnyilvánulása az esetleges engedés lehetőségeit hivatott-e tesztelni. – írta a Blooomberg

Mind Lengyelország, mind pedig Magyarország évek óta viszályban áll az EU-val, s ez most csúcsosodik ki. Mindkét ország állítja, hogy évekig bírja az uniós támogatások nélkül, és Magyarország késznek látszik arra, hogy hagyja, hogy az EU megkerülje a két országot. 

Az unió tisztségviselői pedig egyre inkább a B tervre koncentrálnak. Az tűnik valószínűnek, hogy a december 10-i EU-csúcs lesz az a pont, ahol a dolog megoldódik, de az időzítés már így is befolyásolhatja a hétéves költségvetést. 

A főleg a gazdaságra összpontosító hírügynökség ismertette a két ország adóssághelyzetét. Magyarországról megállapította: „Magyarország pénzügyileg felkészült a patthelyzetre. A kormány a múlt hónapban 2,5 milliárd euró értékben, ezzel együtt idén összesen 6,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kötvényeket, és ez 1999 óta a legmagasabb érték. 

Orbán Viktor miniszterelnök kormánya késznek mutatkozik a további tárgyalásokra, de fenntartja magának a vétó jogát – idézte a Bloomberg Gulyás Gergelyt. 

Közben az EU klíma-céljai újabb csatateret nyitnak az unió és a két ország között a csúcs előtt. „Ha nem sikerül megállapodásra jutni, az várható, hogy minden forró kérdés egyszerre kerül napirendre, olyan keverékben, ami valahogyan majd négyszögesíti a pénzügyi segély, a környezet iránti felelősség és az EU jogállamisági eszköztárának körét” – írta a Bloomberg.