A Fidesz a túlzott ellenségkép-gyártással a saját leváltását hozza el

HírKlikk 2021. március 3. 13:07 2021. márc. 3. 13:07

Az ellenzéki szavazó könnyebben fogadja majd el az előválasztáson született eredményt, mintha a pártok zárt ajtók mögött döntöttek volna a jelöltekről – jelentette ki Lakner Zoltán elemző, a Jelen főszerkesztője a 168 Keljfeljancsi című műsorában, majd hozzátette: a győztes politikusoknak is nagyobb legitimitásuk lesz. 

Lakner úgy véli, a miniszterelnök-jelölt kiválasztása a kétfordulós rendszer miatt a főpolgármester-választáshoz hasonló lesz. Elmondása szerint számítani lehet feszült hetekre az ellenzéki oldalon, mint amikor 2019-ben Karácsony Gergely mellett végül Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor is elindult a főpolgármesteri posztért. Az elemző szerint azonban ezen a választáson bizonyították, hogy az előválasztás működik, ugyanis 80 ezer ember vett részt az előválasztások. Kiemelte: arról azonban nincsenek tapasztalataik a pártoknak, hogy azt, amit 2019-ben Budapesten meg lehetett csinálni, 2021-ben vidéken is meg lehet-e.

A pártok küzdenek bizonyos deficitekkel, éppen ezért dönthettek amellett, hogy a szavazók válasszák ki a végső jelölteket, mondta, majd hozzátette: az ellenzéki szavazók már jóval a pártok döntése előtt azt akarták, hogy összefogjanak az ellenzéki csoportosulások. Lakner Zoltán szerint a pártok fél-egy évvel lemaradva követik a választói elvárásokat, az ellenzéki együttműködés pedig részben azért alakult ki, mert nincsen erős ellenzéki párt. Arra, hogy a Fidesz megpróbálja ellehetetleníteni az együttműködést, Lakner meggyőződése alapján számítani lehetett, ez ugyanis kódolva van a politikában, ám véleménye szerint a Fidesz a túlzott ellenségkép-gyártással a saját leváltását hozza el.

Forrás: 168 Óra