A Fidesz elemzője szerint az EU zsarolni igyekszik Budapestet

HírKlikk 2023. március 9. 17:15 2023. márc. 9. 17:15

Magyarország késlelteti a svéd és finn NATO-tagságot is, noha azt mondogatja, hogy támogatja a belépést. A Stockholmban és Helsinkiben járt országgyűlési delegáció nehezményezte, hogy a két északi ország szóvá tette a magyar jogállamisággal kapcsolatos problémákat. Hende Csaba közölte, hogy az effajta megnyilvánulások gátló tényezőt jelentenek, mert Magyarország több tiszteletre tart igény a két skandináv kormány, de az EU részéről is.

A Moszkva közelségéről ismert magyar kormány hónapokon át csendben maradt a bővítés ügyében, nem tűzte a napirendre a jóváhagyást – számol be a fejleményekről a Le Monde.

Ám az ország jelenleg nem jut hozzá az uniós milliárdokhoz, mert Brüsszelnek súlyos gondjai vannak a jogállami normák betartásával, és a svédek és a finnek mindig is keményebb fellépést szorgalmaztak ez ügyben.

Demkó Attila Fidesz-közeli elemző azt állítja, hogy sok magyar dühös, amiért nyugaton kiközösítik Magyarországot, illetve mert az EU Bizottsága zsarolni igyekszik Budapestet. Demkó szerint a Orbán nem tartja száz százalékig kézben a Fidesz-frakciót. (Az elemző állításának ellentmond, hogy olyan képviselőkről van szó, akik képesek 24 órán belül vigyázzállásban elfogadni akár a legvitatottabb javaslatokat is – a szerk.).

Ugyanakkor nem világos, milyen engedményeket vár a magyar fél a finnektől és a svédektől, főleg, miután a forrásokat az unió tartja vissza. Ezzel együtt a legtöbb megfigyelő biztos abban, hogy meglesz a jóváhagyás.