A Fidesz felmérte, jövőre bukhat

HírKlikk 2021. április 28. 18:35 2021. ápr. 28. 18:35

A The Financial Times is foglalkozik a közalapítványokba kiszervezett állami vagyon kérdésével. Mint írja, bírálói szerint a 11 egyetem alapítványba történő kiszervezés a Fidesz kezébe adja az érintett intézményeket, valamint fontos kulturális intézmények ellenőrzését. Ezek a testületek ugyanis sokkal csekélyebb pénzügyi vizsgálatra számíthatnak, mint állami kézben lévő társaik.

A csak az előfizetői által olvasható cikkében a tekintélyes lap azt is felidézi, hogy az ellenzék szerint a felsőoktatás a hatalom ideológiai és anyagi szorításába kerül, és ez határozza majd meg a kulturális és szellemi életet akkor is, ha a Fidesz elveszti a tavaszi választást. 

Hegedűs Dániel, a berlini Német Marshall Alapítványtól úgy fogalmaz, hogy a kormánypárt gyakorlatilag szétosztja az állami vagyont, miután láthatólag felmérte, hogy bukhat jövőre. Ezért igyekszik olyan kilövőállást kiépíteni, amelynek segítségével visszakatapultálhatja magát a hatalomba. 

Szél Bernadett szerint a kormány pénzügyi ígéretekkel kényszerítette engedelmességre az egyetemeket. Ám nem kaptak garanciákat arra, hogy fennmarad az autonómiájuk, miként arra sem, hogy beleszólhatnak az irányításba, a kuratóriumok összetételébe. 

A tudósítás felidézi, hogy Európai Parlamenti képviselők tegnap levélben sürgették Ursula von der Leyent, az EU Bizottságának elnökét, hogy a Bizottság ne folyósítsa Magyarországnak a járványalapból előirányzott horribilis összeget, mert annak 20 százaléka eltűnne a felsőoktatás homályos csatornáiban, éspedig úgy, hogy azt nem lehetne ellenőrizni a szokásos költségvetési szabályok alapján, miközben a rendszer azt célozza, hogy még inkább felszámolja az oktatás szabadságát és intézményi önállóságát.  

 
Forrás: Hírklikk