A Fidesz nyerte a beköltözések miatt megismételt választást Szegiben

HírKlikk 2024. július 8. 08:00 2024. júl. 8. 08:00

Trudics Andrea, a Fidesz-KDNP jelöltje lett a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szegi polgármestere, ahol jogszabálysértés miatt vasárnap megismételték a június 9-i polgármester-választást – olvasható a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján.

A megismételt választáson Trudics Andreára (Fidesz-KDNP) 128-an, Kisvárdai Tiborra (független) 101-en szavaztak, Kovács Ferenc (független) és Weiszhausz Gábor Gergely (független) 1-1 voksot kapott.

Az NVI tájékoztatása szerint a névjegyzékben szereplő 350 választópolgárból 235 jelent meg a polgármester-választáson, 231 érvényes és 4 érvénytelen szavazatot adtak le.

A 444 emlékeztet: a településen megsemmisítette a választási bizottság a június 9-i eredményt, miután a helyi lakosok petíciót indítottak az új választás érdekében. Petíciójukban azt írták:

„Tisztelt Szegi Választási Bizottság! A 2024. 06.09-én Szegiben az önkormányzati választáson szembesült a falu lakossága, hogy nem a tényleges itt lakó választópolgárok döntöttek a polgármester személyéről és a képviselő testület tagjairól. Autóztatás történt, melyről fotók készültek. Az újonnan betelepült választópolgárok segédeszközöket használtak, papírra vetett listával érkeztek. Szeretnénk élni a demokratikus jogainkkal, hiszünk a tisztességes választásban és kérjük a választás ismétlését. Aláírást gyűjtöttünk és követeljük a tisztességes újraválasztást.”

A fellebbezés a Kúriáig jutott, ami megállapította, hogy a polgármester-választást megelőzően, a szavazóköri névjegyzék megnyitásától annak lezárásáig, illetve a választás napjáig

a településen a választásra jogosultak száma 246-ról 41,46 százalékkal, 348-ra, ezen belül a választást közvetlenül megelőző napokon 70 fővel, azaz 28,45 százalékkal nőtt.

„Ezen objektív adatok az 59 választópolgár írásbeli nyilatkozatával alátámasztva – figyelembe véve a település nagyságát is – alátámasztják a fellebbezésben állított törvénysértést” – írták.

Az első választást is a Fidesz jelöltje, Trudics Andrea nyerte 153 szavazattal, míg a független jelölt, Kisvárdai Tibor 105 szavazatot gyűjtött.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom