A Fidesz ökle lesújtott az ellenzékre, megszavazták a képviselők szigorúbb büntetését

HírKlikk 2019. december 10. 12:38 2019. dec. 10. 12:38

A parlament elfogadta az Országgyűlés működését érintő törvények módosítását, amely alapján, a jövőben szigorúbban büntethetők a Ház rendjét megsértő képviselők. A törvénymódosítást 135 igen szavazattal, 54 nem ellenében fogadták el, a kormánypárti képviselők javaslatára.

Az országgyűlési törvény módosításában a fegyelmi esetek két új elemmel bővülnek: a felszólalást vagy az ülésvezetést kirívóan zavaró közbeszólás, valamint az ülés menetének zavarása, akadályozása, illetve más képviselő, országgyűlési, illetve közjogi tisztségviselő zavarása, akadályozása üléstermi jogai gyakorlásában, kötelezettségei teljesítésében.

A törvény – az eddigiektől eltérően – szabályozza a kizárást, és úgy rendelkezik, hogy a kizárt képviselő köteles a szóbeli döntés után, azonnal elhagyni az üléstermet. Ha pedig ennek nem tesz eleget, vele szemben súlyosabb intézkedés, kitiltás alkalmazható.

A kitiltás súlyosabb, mivel a kitiltott nemcsak az üléstermet, hanem az Országházat, az Országgyűlés Irodaházát és az Országgyűlés Hivatalának elhelyezésére szolgáló épületeket is köteles elhagyni.

A frakciókra vonatkozó szabályok változtatását is tartalmazza a házszabály – 135 igen szavazattal, 54 nem ellenében – elfogadott módosítása, amelyet kormánypárti képviselők kezdeményeztek.

Az előterjesztők célja – mint azt az indoklásban írták –, hogy a mandátumot szerző képviselők a megbízatásukat annak a pártnak a színeiben vagy függetlenként lássák el, ahogy azt a választópolgároktól elnyerték.

Forrás: MTI