A Fidesz szerint 1,2 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés jár novemberben

Tóth Bertalan 2020. október 22. 13:06 2020. okt. 22. 13:06

Évek óta mondjuk, hogy a Fidesz lenézi és kifosztja a nyugdíjasokat. Ezért tartja alacsonyan a nyugdíjakat, ezért nem segíti az idősek megélhetését, és ezért nem akar foglalkozni a jogellenesen kifosztott rokkantnyugdíjasok kártalanításával sem.

Tudatosan alultervezett infláció mellett, tíz hónapon keresztül visszatartja a fideszes törvény szerint járó nyugdíjuk egy részét, majd „kegyesen" kifizeti utólag. Nem foglalkozik sem azzal, hogy a boltokban az élelmiszerek átlagosan 7,9 százalékkal drágultak, sem azzal, hogy az aktív korúakhoz képest ne szegényedjenek el az idősek.

Hol marad az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentése?

Hol marad az energiaárak csökkentése? Miért nyerészkedik a gázárakon és az energiaárakon a kormány? Miért nem vezetik be a fogyasztási mennyiségtől függő sávos árrendszert az energiahordozók áraiban, ahogyan azt mi is, és egyre több szakértő ugyancsak javasolja?

Változtatni kell a jelenlegi rendszeren, mert nem igazságos sem a nyugdíjak kiszámítása, sem a nyugdíjak elosztása. Akinek kis nyugdíja van, az kis emelést kap, akinek milliós nyugdíja van, az csak az emeléssel többet kap, mint sok százezer idős társa havi nyugdíjként.

Azt akarjuk, hogy egyetlen idős ember se kaphasson kevesebb nyugdíjat a megélhetési minimumnál!

Vissza kell térni a svájci indexálás szerinti nyugdíjemeléshez. (Ha ma így lenne, akkor most 3,7 százalék lenne a kiegészítő nyugdíjemelés, nem 1,2). Fel kell zárkóztatnunk az alacsony összegű nyugdíjakat!

Első lépésként az 53. heti nyugdíjat kell minden nyugdíjas számára azonos összegben megállapítani.

Ezt követően, egy átmeneti időre, az évente rendelkezésre álló, a svájci indexálás szerint kiszámolt nyugdíjemelésre szánt összegből minden nyugdíjas azonos összegű nyugdíjemelésben részesüljön. Ezzel a nyugdíjasok 98 százaléka jobban jár, mint a Fidesz-féle átveréssel.

A ma még aktívak számára viszont, olyan igazságos nyugdíjazási rendszert javasolunk, amely mind a rugalmas nyugdíjba vonulást, mind a méltányos induló nyugdíjat biztosítani tudja.

A létminimumot elérő jövedelempótló támogatáshoz hasonló szolgáltatással kívánjuk segíteni az idős betegek gondozását is!