A Fidesz úgy óvná sérült gyermekvédelmi imázsát, hogy a pedofíliát rákeni a baloldalra

Millei Ilona 2024. február 20. 14:00 2024. feb. 20. 14:00

Orbán Viktor szombati évértékelőjén egy új gyermekvédelmi törvénycsomag benyújtását ígérte, amihez hozzátette, hogy: „a képmutató és kétszínű baloldal ott majd vitézkedhet”. Ezzel egyben kijelölte az irányát is annak, miképpen akarja a Fidesz helyreállítani a gyermek- és családvédelemben megsérült imázsát a pedofil, illetve a kegyelmi botrány miatt. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója szerint azt, ami negatív, a politikai ellenfelével próbálja azonosítani, de ez a fajta ellenségképzés valószínűleg az Európai Uniót, „Brüsszelt”, az Európai Bizottságot is érinti majd.

Miért a gyermekvédelem és ezzel a baloldal „ekézése” lett a fő csapás iránya?

Azért, mert a gyermekvédelem most érzékeny pont a Fidesz számára. Ugyanakkor összességében a család- és a gyermekvédelem a Fidesz egyik legfontosabb közpolitikai és politikai témája a választók számára. A pedofil-, illetve a kegyelmi botrányban viszont eléggé sérült ez a fajta imázsa. Ezt az imázs-sérülést akarta a miniszterelnök ezzel kezelni. Azért az várható volt, hogy a tavaszi ülésszakban benyújtanak ezzel kapcsolatos törvényeket, amelyek valószínűleg újra össze fogják mosni a pedofíliát a homoszexualitással. Ez tűnik az iránynak. Ezzel pedig megóvja a Fidesz ilyen irányú imázsát, és magát a pedofíliát pedig rátolja a baloldalra. 

Miért az a fő csapás irány ebben a témában, hogy a baloldalt ezzel is lehetetlenné tegye?

Mert a politikai ellenfele, és ami negatív, azt a politikai ellenfelével próbálja azonosítani. Így történik az ellenfél kijelölése ebben az esetben. Persze valószínűleg nem csak a magyar pártpolitikai ellenzéket, hanem az Európai Uniót, „Brüsszelt”, az Európai Bizottságot is érinti majd ez a fajta ellenségképzés. Várható, hogy azok a törvények, amiket benyújtanak majd, adott esetben szembemehetnek az uniós szerződésekkel. Hogyha egy ilyen konfliktus fölmerül, akkor „Brüsszelt” is vádolhatják, ahogy az már korábban is megjelent, hogy akadályozza a gyermekvédelmet. 

És ki lesz ennek az egésznek a legnagyobb vesztese, a gyermekvédelem?

A gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek szerint, ha ez egy kommunikációs eszközként jelenik meg, akkor kevésbé lehet a valós problémákról beszélni. Arról, hogy milyen valódi szakmai változtatásra van szükség, hol forrásszegény maga az egész gyermekvédelmi rendszer, ahol nagyobb forrásra van szükség, hogy tudjanak hová fordulni az érintettek, és valóban olyan garanciák legyenek a rendszerben, amelyek megakadályozzák azt, hogy a benne lévő gyerekek kiszolgáltatottak legyenek. 

Az egyfajta menekülési útvonal a Fidesz számára, hogy a baloldalt okolja, amiért 14 év alatt az ő számukra is fontos témában képtelenek voltak bármit is elérni?

Menekülési útvonal? Ilyen szempontból a politikai logika is azt diktálja, hogy a baloldalt, illetve az EU-t jelölje ki, mint ellenfelet ebben az ügyben. Ami a felelősségvállalás szintje, azt láthatóan már elintézte azzal a Fidesz, hogy lemondott a köztársasági elnök meg a volt igazságügyi miniszter. Ettől kezdve pedig minél jobban szeretné eltávolítani magától a konkrét ügyet azzal, hogy a szándékaik szerint a későbbiekben úgy tűnjön majd fel, a baloldal az, amely nem hajlandó többet tenni a gyermekvédelem területén. De azt majd meglátjuk a tavaszi ülésszak alatt, hogy konkrétan milyen törvényeket fognak benyújtani, és persze kérdés az is, erre hogyan reagál majd az ellenzék. Illetve, hogy ők maguk hogyan mennek elébe, milyen törvényjavaslatokat nyújtanak be ők, ami azért úgy tűnik, körvonalazódik, mert a DK már megfogalmazott ebben az irányban pontokat. A többit majd meglátjuk a későbbiekben.