A Fideszből egy is elég

Németh Péter 2019. augusztus 24. 06:08 2019. aug. 24. 06:08

„A fővárosban és a nagyobb városokban jó ellenzéki esélyeket látok, de persze mindig hozzá kell tenni, hogy normális esetben. Erről a választásról ugyanis, a Velencei Bizottság, a korábbiakhoz hasonlóan, meg fogja állapítani, hogy nem fair, azaz a Fidesz tisztességtelen, egy demokratikus választáshoz méltatlan, állampárti pozícióban van minden szempontból” – nyilatkozta Kaltenbach Jenő korábbi ombudsman. A Hírklikknek adott interjújában arra is kitér, miért hagyta ott a Márki-Zay fémjelezte csapatot, és azt is elmondja: szerinte Karácsony Gergelynek jó esélye van a győzelemre.

- Ma elkezdődött a kampány. Optimistább vagy mint ötven nappal ezelőtt?

- Normális körülménye között igen, de sajnos ezek nem normális körülmények. A Fidesz rezsim mérlege, normális körülmények között, ellenzéki optimizmusra adna okot, de ha normalitás uralkodna, már rég megbuktak volna.

- Nagy lendülettel vetetted bele magad az egységes ellenzék kialakításába, de ma már hátrább léptél és adtál is rá magyarázatot, de nekem ez kevésnek tűnik, nincs valami egyéb ok is?

- Nem én voltam az első, aki arra a meggyőződésre jutott, hogy az MMM, egyrészt azzal, hogy egyfajta katalizátor szerepet játszva segítette, hogy az ellenzék végre rádöbbenjen, hogy csak együtt van esélye a mindenható állampárt ellen, és miután ez, úgy ahogy, létrejött, lényegében beteljesítette a küldetését. Nem marad más hátra, minthogy maga a szervezet is „visszalépjen”, vagy esetleg párttá alakuljon. Utóbb lépésnek én nem igazán látom értelmét, hiszen az éppen az áhított egységet rombolná, azaz az MMM saját korábbi önmagával kerülne ellentmondásba. A másik ok, hogy az elnök körül kialakult egy „holdudvar”, amelynek ifjú titánjai éppen ebbe az irányba lökik a mozgalmat, ráadásul, nekem legalábbis az volt a benyomásom, hogy amolyan hierarchikus mentalitású „alternatív Fidesz” lebeg a szemük előtt, mert szerintük csak így lehet megverni a Fideszt. Erre mondtam, hogy akkor minek? A Fideszből egy is sok. Ebben a vitában az elnök a holdudvar mellé állt, így aligha támadt más tisztességes út, mint a korábban távozókhoz hasonlóan visszavonulni. Amit az ember nem tud jó szívvel vállalni, azt nem kell erőltetni.

- Ha egy egyesület azért jön létre, hogy elsimítsa a pártok közötti érdekellentéteket, az miért nem sikerült pont magában az egyesületben?

- Ez egy abszolút jogos felvetés, ami azt mutatja, hogy maga az MMM is hitelességi válságba került, pont azért, mert maga sem volt képes belső kompromisszumokra, sőt ezt komolyan meg sem kísérelte. Az elnöki pozíció a vagy, vagy volt, az elnökség tagjai által felvetett problémák kiküszöbölésére irányuló terv meg sem született. Jellemző, hogy a „mindenható” operatív vezető folyton személyes leterheltségre panaszkodott, de a feladatoknak az elnökség tagjai közötti megosztására annak ellenére sem került sor, hogy az többször felmerült.

- Nyilván azon idő alatt, amíg az MMM-ben munkálkodtál, kialakult egy képed az országról, esélyekről. Hogy látod?

- A fővárosban és a nagyobb városokban jó ellenzéki esélyeket látok, de persze mindig hozzá kell tenni, hogy normális esetben. Erről a választásról ugyanis, a Velencei Bizottság, a korábbiakhoz hasonlóan, meg fogja állapítani, hogy nem fair, azaz a Fidesz tisztességtelen, egy demokratikus választáshoz méltatlan, állampárti pozícióban van minden szempontból. Nem véletlenül folyik a rezsim (nem Magyarország!) ellen a 7. cikkely szerinti eljárás. Az EU ilyen ügyekben sajnos fogatlan oroszlán, mert az alapítók a közös értékeket osztó jogállamok közösségének képzelték el, ezért hiányoznak az eszközök az Orbán-féle renitensek ellen. Az EU „Anyahajó” azonban lassan fordul ugyan, de akkor teljesen és ez várható most, mert különben alkatrészeire hullik szét.

- És, hogy látod a fővárost ahol magad is dolgoztál?

- Az ellenzéknek sikerült egy kiváló főpolgármester jelöltet találni. Karácsony Gergely szerintem meg fogja verni a Fidesz báb Tarlóst, és a kerületek többségében is van ellenzéki győzelmi esély. Ez nagyon fontos lenne, még akkor is, ha az elmúlt években Orbán, Tarlós asszisztálásával, mindent elkövetett a főváros gyengítésére. Ez az ellenzéki bázis néhány másikkal együtt reményt adhatna a következő országgyűlési választáshoz. Ne felejtsük el a Gyurcsány bealkonyulása is az önkormányzatok elvesztésével kezdődött.

- Szerinted, ha Budapest és több kerület, illetve nagyváros ellenzéki győzelmet hozna, az megtörné a Fidesz hatalmát?

- Meg nem törné, de jelentősen javítaná az ellenzéknek rendelkezésre álló eszközrendszert, és itt nemcsak anyagi, fizikai lehetőségekre gondolok, hanem a lelki, szellemi tényezőket sem becsülném le, méghozzá, nemcsak bel-, hanem külföldön is. Az EU partnerek többsége ma is megveti az orbánizmust, de ameddig biztosan ül a nyeregben, kevés lehetőség adódik, mihelyt azonban valós alternatívát észlelnek, megváltozik a helyzet.

- Mit lehet egy olyan kormány ellen tenni, amelyik nyíltan megfenyegeti azokat, akik ellene szavaznak, és igen várható egyfajta retorzió is?

- Hát igen itt tradicionálisan rosszul állunk. Ez egy individualista, konfrontatív társadalom, amelyben az önszerveződés kultúrája gyerekcipőben jár és ezt a Fidesz gátlástalanul ki is használja, amikor igyekszik atomizálni a társadalmat, illetve az egyes csoportokat kijátszani egymás ellen. Az egyént fenyegető retorzió ellen elvben két lehetőség van. Vagy a jogállami eszközök, de az ugye itt nem igazán áll rendelkezésre, vagy a szolidaritás. Egy embert tönkre lehet tenni, sokat már nem, mert az már nem éri meg. Ezt kellene „mindennapi kenyérré” tenni és akkor a hatalom lehetőségei igencsak beszűkülnének.

- Úgy tűnik Európa, az Unió beletörődött abba, hogy a magyar embereket nem különösebben érdeklik a demokratikus jogok és a szabadság végképp elveszni látszik?

- Nem hinném, hogy ez igaz lenne, csak az is a magyar mentalitás része, hogy hajlamosak vagyunk a felelőst máshol keresni, meg a segítséget mástól várni. Nem akarom idealizálni az EU-t, de a kötelességszegési eljárások, sorozata, korábban a Tavares, majd a Sargentini jelentés és a 7. cikkely alkalmazása, az OLAF vizsgálatok, most az Európai Ügyészség létrehozása, a legújabb terv pedig, hogy a támogatások feltétele a jogállami követelmények betartása, mindez nem közömbösségre vall.

- Valamikor elsőként tiltakoztál Bayer Zsolt kitüntetése ellen, visszaadtad a tiédet, akkor több mit százan megtették ezt, aztán minden maradt a régiben, Bayer él és virul, mi meg…

- Az ember tartozik annyival a saját önbecsülésének, hogy az általa diktált módon cselekszik, akkor is, ha nem várható „jutalom”. Ma is megtenném, mint ahogy akkor sem vártam, hogy attól majd összedől a zsarnokság. A többiek is nyilván e szerint cselekedtek. Megmutattuk, hogy, a Fidesz propagandával ellentétben, a rezsim nem egyenlő Magyarországgal.

- A mostani kitüntetési névsorból is kiolvasható, Orbán értékeli a hűséget. És az ellenzéki oldal?

- Minden kormány értékeli a lojalitást. A dolog akkor fordul a visszájára, amikor a párt-, kormányhűség fő szemponttá lép elő. Szerintem, most ez a helyzet, de a valódi értékrend történelmi kategória, előbb utóbb a helyére kerülnek a dolgok, még akkor is, ha ez pillanatnyilag gyenge vigasz.

- Érden laksz, a város polgármesterét is kitüntette Orbán miközben az nyíltan homofób kijelentéseket tett. Jutalom jár az ilyenért a kormánytól, Érd lakossága hajlandó büntetni?

- Hogy mit gondolok erről azt megírtam egy fészbuk bejegyzésen Talpnyaló Díj címmel, azt hiszem már a cím is sokat elárul. Az októberi választás meg majd eldönti, többen vannak e, akik hasonlóan gondolkodnak a városról és annak vezetőjéről. Mindenesetre az bíztató, hogy itt is minden ellenzéki felsorakozott a fiatal, szakmailag aligha támadható Csőzik László polgármester jelölt mögött.