A fideszes erkölcsbe minden belefér

Lovász Péter 2019. október 20. 13:59 2019. okt. 20. 13:59

„Világossá kell tenni, hogy nálunk bizonyos dolgok nem férnek bele“ - mondta a választások után a miniszterelnök. S ez nagyon is érthető. A keresztény szabadság, vagyis a Fidesz legutóbb meghirdetett - no, minek is nevezzük - magatartási kódexe egészen más erkölcsi kereteket szab Borkai Zsolt számára, mint amelyekről a nagy nyilvánosság holmi személyes videókból tudomást szerezhetett.

No, Borkai aztán kapott mindent, ami belefér. Választás előtt az ellenzéktől és a neten bolyongóktól, választás után a Fidesztől és a kormányfőtől. Nem érdekelt kívülállónak az lehet a benyomása, hogy a keresztény szabadság választás előtt más értékrendet diktál, mint annak utána, de az is lehet, hogy a miniszterelnök úr akkortájt éppen sűrű elfoglaltságai miatt nem talált megfelelő pillanatot, hogy nyilvánosan közölje súlyos mondatát, vagyis hogy vannak dolgok amelyek náluk már nem férnek bele.

Borkai Zsolt erre távozott a Fideszből, de maradt polgármester, ha már a győriek megválasztották. Azt hihetnénk, hogy a Fidesz-tagság, mint állapot, magasabb erkölcsi követelményeket támaszt a jelölttel szemben, mint a győri polgármesteri funkció, ami azért elég furcsa értelmezése a keresztény szabadságnak, mint erkölcsi mércének. Hanem hát van, ami belefér, és van, ami nem. Ennek zsinórmértékét nyilván a pártelnök és a miniszterelnök jelöli ki, és van úgy hogy nem feltétlenül értenek egyet.

Ez persze badarság, valójában csak én nem értem ezt a sajátos mértéket. Talán az is szerepet játszhat Borkai hivatali beosztásának megőrzésében, hogy a Fidesznek igenis fontos Győr város irányításának megőrzése. Ez pedig némiképp befolyásolhatja a mégoly igényes erkölcsi ítészek álláspontját is. Már hogy mi az, ami belefér, és mi az, ami nem.

A könnyebb érthetőség kedvéért idézzünk fel néhány közismert példát, amely pénzügyileg is súlyosan megterheli a közkasszát, de a közvéleményben mégis inkább erkölcsi visszatetszést kelt, ám azért még a Fidesz kódexbe belefér. Ilyen apróság például, hogy a honvédség repülőgépeket vesz súlyos pénzekért, s a gépekkel jobbára a miniszterelnök és kis csapata repked focimeccsekre közköltségen. Ja! És a foci! A kormány százmilliárdokat költött és költ el az aranylábúak jólétére, akik jobbára legális migránsként érkezve felveszik a nagy pénzt, és nem mutatnak érte jóformán semmit. Ez az egész istenverte sportmánia mélyen erkölcstelen, és rettenetesen drága, de a jelek szerint még belefér a Fidesz erkölcsi rendjébe.

Amint az is roppant erkölcsös, ahogyan a kivételesen tehetséges Mészáros Lőrinc vált a legutóbbi négy-öt évben a magyar gazdaság szárnyaló-fénylő csillagává. Hiszen annyi ésszel, amennyi neki van, ez nem is történhetett másként. A Fidesz-erkölcsökbe ez nemcsak belefér, hanem egyenesen követendő példa. Na akad is követő szép számmal, mind élvezi a keresztény szabadság erkölcsi és az illiberális állam jogi védelmét.

A Fideszes erkölcsbe belefér a szekularizált egyházak ismételt kistafírozása, a Lakitelki népfőiskola 18 milliárdos juttatása, közpénzek tetszés szerinti osztogatása nyuszi barátainak rokonainak és üzletfeleinek. És belefér s a leggyalázatosabb, világszerte visszhangot keltett „magyarérdek-védelmi akció“, azaz a török agresszió támogatása a szíriai kurdok ellen. Nos, ha a miniszterelnök úr szab erkölcsi mércét, s nem csak Magyarországnak, nem csak a Fidesznek, hanem az egész világnak, akkor ez is belefér.

S ha már választás van, a kampányban is mehet, ami belefér. Az ellenzéki jelölt alkalmatlan, bevándorláspárti, az előválasztás roncsderbi. A jól választó települések fejlesztésére lesz pénz, a rosszul választó városok népének felkopik az álla. A nyílt zsarolás belefér a Fidesz erkölcseibe. A fideszes házi intézetek szavazatbecslése persze hatalmas fideszes fölényt jelez, ez is belefér. Az ellenzéki választási szövetséget a miniszter úr nemes egyszerűséggel a Molotov-Ribbentrop paktumhoz hasonlítja. Szabad neki, hisz a keresztény szabadság szerint övé a minősítés erkölcsi joga. Belefér. (Egyszer már közhírré tette Gulyás Gergely, hogy a jobboldali, vagyis a fideszes sajtó erkölcsileg mintegy szükségszerűen magasabb rendű, mint szabadelvű, független konkurenciája. Ez is belefért.)

Választás után az új főpolgármester első dolga volt, hogy békejobbot nyújtott ellenfelének és együttműködést ajánlott. A miniszterelnök ezt el is fogadta. Szóban. Ennek jegyében a Fidesz vagy talpnyalói megtámadták több településen a választási eredményt, késleltetik az új vezetők munkába állását, s közben megkezdődött a korábbi időszak bizonyítékainak megsemmisítése, eltüntetése.

A Várban kisteherautókkal szállítják el a „könyveket“, Jászberényben zsákokban dobják szemétbe a ledarált dokumentumokat. A fideszes erkölcsbe ez simán belefér.

Antall József annak idején 100 nap türelmi időt kér és kapott az első szabadon megválasztott kormánynak. Most eszébe jut valakinek is, hogy egy nap, egy óra, egy perc türelmi időt adjon a győztes ellenzéki polgármestereknek? A Fidesz sajtója azonnal támadásba lendült.Amolyan echte-fideszes apróság: Kövér László tovább korlátozta a sajtó mozgását a Parlamentben. Érthető, hiszen a naplopó újságíró-népség mégsem lóghat a képviselők nyakán, akik ország gondjával a fejükben mászkálnak gyanútlanul a Ház folyosóin.

Nem érdemes azt remélni, hogy a most megválasztott városvezetők csak a normális mindennapi élet teremtette akadályokkal lesznek kénytelenek megküzdeni. Biztosra vehető - s erre utalnak a választás utáni első napok jelei - hogy a Fidesz minden módon akadályozza majd a kormány ellenzékének települési vezetőit a sikeres munkában. A Fidesz ilyen dolgokban rendkívül kreatív, a tisztesség, a városok és az ország érdeke nem akadály. Karácsony Gergelynek és a többieknek nem lesz egy perc nyugta sem. Ez bőven belefér!