A fideszes jelöltnek szurkol a mohácsi választási iroda vezetője

Zutyu 2020. szeptember 13. 07:16 2020. szept. 13. 07:16

A menesztett jegyző nyilvános Facebook-posztban tett hitet a fideszes jelölt mellett,  miközben perli is volt munkáltatóját, de a területi választási iroda vezetője nem válaszolt arra a kérdésünkre, rendben van-e ez így és pártatlan tud-e maradni ezek után Kovács Mirella.

Kovács Mirella Mohács a város jegyzője volt július 31-éig. Ezen a napon méltatlanság miatt menesztette Csorbai Ferenc polgármester. Mint később nyilvánosságot kapott, azért kellett mennie, mert már lezárult projektek kapcsán szeretett  volna munkatársainak prémiumot osztani. Kovács aránylag puhára esett, már menesztése másnapján állása volt a megyei önkormányzatnál, és azonnal ki is nevezték a helyi választási iroda élére. Ezt a tisztséget békeidőben a mindenkori jegyző látja el, ha nincs ezen a poszton senki, akkor pedig az aljegyző. Nem így Mohácson, ahol a másfél évtizedig jegyzősködő Kovács Mirellát nevezte ki a megyei főjegyző a helyi választási iroda vezetőjévé. 

Alapvetően ez egy adminisztratív tisztség, de hasznos azért, ha a poszt betöltője pártatlan. Erre már csak azért is szükség van, mert a helyi választási iroda végzi a választások technikai lebonyolítását, annak vezetője nevezi ki a szavazatszámláló bizottságok fizetett tagjait és például ellátja a helyi választási bizottság titkársági feladatait, vagyis a jogviták ügyében születendő határozatot ez az államigazgatási szerv készíti elő döntésre. Éppen ezért, az ilyen posztokat betöltők tartózkodni szoktak a nyilvános politikai megnyilvánulásoktól. De Mohács ebben is más. 

Kovács Mirella választási iroda vezetőként, nyilvános Facebook-posztban kampányolt a fideszes jelöltnek, Pávkovics Gábornak. Igaz, Pávkovics pedig nyilvánosan megvédte Kovácsot, amikor kirúgták a mohácsi városházáról. Ezt szintén közzétette a volt jegyző és ez alatt a poszt alatt biztosította támogatásáról biztosította Hoppál Péter baranyai fideszes parlamenti képviselő is, „komcsi vendettának” nevezve a jegyző menesztését. De egy olyan Pávkovics-posztot is közzétett Kovács Mirella, ami a regnáló ellenzéki polgármester és fideszes kihívója közti politikai csata részének tekinthető, vagyis sokszorosan deklarálta, ki mellett áll. 

Kovács Mirella pert is indított a Csorbai Ferenc vezette mohácsi önkormányzattal szemben és már csak azért sem nevezhető pártatlannak, mert a pere szempontjából elemi érdeke, hogy az ellenzéki aspiráns veszítsen, hiszen akkor az érte kiálló fideszes vezetők nyilvánvaló módon visszaveszik posztjára és akár még kártérítésre is számíthat pereskedés nélkül, míg ellenzéki győzelem esetén erre nem számíthatna. 

Az is említésre érdemes még, hogy – amint arról a Hírklikk elsőként beszámolt – az eddigi egyetlen incidens a szeptember 27-ére kiírt időközi választással kapcsolatban épp a helyi választási irodához köthető. Ők adják ugyanis ki például az ajánlás kezdetekor az ajánlóíveket. Így történt ez jelen esetben is. Az ellenzéki összefogást tömörítő, Változást Akarók Nemzedéke nevű szervezet azonban hibás ajánlóíveket kapott, mert elírták a szervezet nevét és az virított az íveken, hogy Választást Akarók Nemzedéke. Az üggyel kapcsolatos jogvita végül az alkotmánybíróságon kötött ki és minden fórum, ahol járt az ügy, más és más indoklással tartotta a történteket jogszerűnek. 

Próbáltuk az ügyben szóra bírni Partos János megyei főjegyzőt, aki a területi választási irodát is vezeti és aki kinevezte Kovács Mirellát választási irodavezetőnek, de megkeresésünkre sajnos nem reagált. Szerettük volna megtudni tőle, nem érzi-e veszélyben a választás tisztaságát, hiszen az időközi választás lebonyolítása szempontjából a legfontosabb szerv vezetője közel sem nevezhető elfogulatlannak. Ha reagál a felvetéseinkre, természetesen beszámolunk róla.