"A Fidesznek nincs joga a demokrácia szabályait számon kérni rajtunk"

HírKlikk 2019. november 7. 10:42 2019. nov. 7. 10:42

Nem igaz, hogy nem volt előzetes egyeztetés, nem igaz, hogy nem volt ideje bizottsági tagokat jelölni a Fidesznek, illetve a fővárosi vállalatok igazgatóságába és felügyelőbizottságaiba embereket delegálni. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke mondta ezt az Indexnek, a Fővárosi Közgyűlés alakulóülésén történtekre, elsősorban a fideszes Pokorni Zoltán és Láng Zsolt szavaira reagálva.

Molnár az Indexnek elmondta, hogy írásban juttatták el négypárti javaslatukat múlt csütörtökön a Fidesz kijelölt tárgyalóinak, Láng Zsoltnak és Kocsis Máténak. Választ viszont nem kaptak a Fővárosi Közgyűlés alakulóüléséig, ezért töltötték fel ideiglenesen a bizottsági helyeket úgy, hogy meg tudjanak alakulni a testületek. Karácsony Gergely egyértelművé tette, és Molnár is megismételte: az ajánlat áll, a Fidesz delegáljon tagokat.

Az ajánlat értelmében a Fidesz a 8 bizottságban 2 bizottsági elnöki, 2 alelnöki posztot és 32 tagságot (22 belsős, 10 külsős helyet) kaphat, így minden testületben 7:4 arányban vehetnek részt ellenzékiként. A Fidesz delegálhatja a közbeszerzési és pénzügyi bizottság elnökét, alelnökét, valamint alelnöki tisztséget kapnának az ügyrendi bizottságban is.

Molnár Zsolt szerint mindebben követték a Fidesz 2014-es fővárosi gyakorlatát.

A főváros cégeinek igazgatósági és felügyelő bizottsági tagságával kapcsolatban elmondta, hogy a helyzet közel megfelel annak, amit 2014-ben a Fidesz kialakított a fővárosban. Szerinte ezekben a testületekben Tarlós idején sem volt szavazatarányos képviselete az ellenzéknek, de ennek ellenére a Fidesz is képviseltetheti magát.

Az MSZP budapesti elnöke úgy fogalmazott: „az ajánlatunk kétségtelenül nem nagyvonalú, de korrekt. De miért is kellene nagyvonalúnak lennünk a Fidesszel? Talán ők azok voltak 2010 óta bármiben?” Molnár szerint a Fidesznek nincs joga a demokrácia szabályait számon kérni rajtuk.

A cégek igazgatósági tagjait, valamint az ott múltból feltűnt személyeket érintő kérdésre azt mondta: a pártok maguk dönthették el, kit bíznak meg, a delegáltjaiért is minden párt maga vállal felelősséget és senki sem emelt kifogást a másik döntéseivel kapcsolatban. Az MSZP igazgatósági és fb-delegáltjait szakmailag száz százalékig alkalmasnak tartja.

Forrás: Index