A finn külügyminiszter Magyarországot ígéretének betartására vár

HírKlikk 2023. október 17. 16:10 2023. okt. 17. 16:10

„Magyarország szintén megígérte, hogy nem ő lesz az utolsó, amely ratifikálja ezt. Nagy csalódás lenne, ha ezeket az ígéreteket nem tartanák be” – fogalmazott egy interjúban a finn külügyminiszter Svédország NATO-tagságának ratifikációjáról.

Elina Valtonen a 24.hu-nak azt mondta, Finnország NATO-tagsága nem teljes, amíg Svédország nem válik szintén tagállammá, ezért Stockholm csatlakozásának gyors ratifikálása Magyarország és Törökország érdeke is. Már a kezdet kezdetén nyilvánvaló volt, hogy mind Finnország, mind pedig Svédország teljesíti a NATO-tagsághoz szükséges követelményeket – tette hozzá.

Kijelentette, a finn NATO-csatlakozás ratifikálása előtti időszak lehetővé tette, hogy több közvetlen kapcsolatfelvétel történjen, mint korábban és erre szükség is volt, hogy megértsék egymást.

Szerinte a soron következő magyar EU-elnökség 2024-ben szorosabb kooperációhoz vezet az Európai Unió ügyeiben, és szeretnék az oldalukon látni Magyarországot abban is, hogy felismerjék az erős és versenyképes EU fontosságát, szemben az orosz ajánlattal, „a nemzetközi zaklatással és az ellenségeskedésre, konfrontációra való építkezéssel”.

Rámutatott, Finnországnak fontos, hogy Svédország késedelem nélkül NATO-tag lehessen, és emlékeztetett, hogy egy nappal a vilniusi csúcs előtt, Erdogan elnök megígérte, hogy Svédország tagságát ratifikálásra terjeszti elő a török parlamentnek. Magyarország szintén megígérte, hogy nem ő lesz az utolsó, amely ratifikálja ezt.

„Nagy csalódás lenne, ha ezeket az ígéreteket nem tartanák be”.

Svédország NATO-tagságának ratifikálása továbbra sincs a magyar parlament napirendjén.

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom