A foci egyszerűen összehozza a hatalom képviselőit

HírKlikk 2021. június 22. 12:44 2021. jún. 22. 12:44

„Magyarország, Orbán Viktor futball köztársasága” címmel adott körképet a francia Liberation a foci-központú magyar politikáról, külön kiemelve, hogy a miniszterelnök a labdarúgás régi fényét próbálja visszaállítani, de a választott módszer a korrupciót táplálja.

Orbán szenvedélye azt eredményezte, hogy semmi sem drága, amikor az egykori dicsőség visszaszerzéséről van szó – olvasható a lap előfizetőknek szánt cikkében. Tíz év alatt kétmilliárd eurót fordítottak ilyen célokra a klubokon és stadionokon keresztül, a futball a hatalmasok ügye lett. Jól illusztrálja a viszonyokat Felcsút, ahol a Pancho Aréna általában üres a meccsek alatt, kivéve a VIP-lelátót, mert ott sürögnek-forognak a nagy emberek. A részükre fenntartott parkoló tele van luxuskocsikkal, a névre szóló helyeket néhány oligarchának tartják fenn. Olyanok szoktak arrafelé felbukkanni, mint Csányi Sándor, Garancsi István és Mészáros Lőrinc. Mindenki keresi Orbán társaságát, mert ilyenkor lehet a közelébe kerülni.

A foci egyszerűen összehozza a hatalom képviselőit. Az első osztály 12 csapata közül tíznek az élén a Fidesz vagy a rendszer valamelyik fontos embere áll. Merényi Miklós a korrupcióellenes K-Monitortól azt mondja, hogy a finanszírozásra kitalált TAO-szisztéma a korrupció és az urambátyám-rendszer táptalaja. De még ennél is fontosabb, hogy erősíti a kapcsolatot a politika és a vállalkozások között. Az érintett cégek fele az építőiparban működik és nagy közmegrendeléseket kapott az utóbbi jó tíz évben.

Az anyagi támogatás módja teljesen egyedülálló Európában. Az UEFA szerint két éve a klubok bevételének csaknem fele szponzori szerződésekből származott, 46 százalék érkezett a költségvetésből, és csak öt százalék jött össze a televíziós jogokból, valamint a belépőkből. Egyetlen más uniós kormány sem fordít ennyi közpénzt a labdarúgásra, ráadásul az olyan ágazatok rovására, mint az oktatás és az egészségügy. A pénzesőnek hála, egymás után nőnek ki a földből a stadionok. A Puskás Aréna építése annyiba került, hogy annál csak öt ilyen létesítmény készült el drágábban a földrészen. Erős a gyanú, hogy ebbe belejátszott a túlszámlázás, illetve a forint árfolyamának gyengülése, mindenesetre a tervezettnél háromszor-ötször több pénzt vitt el. Olyan stadion, amelyet évente legfeljebb párszor használnak, mert a válogatott mérkőzésekre tartják fenn.

Merényi szerint ezek az építmények – a Fradit leszámítva – csak a veszteséget termelik, jól jártak viszont a munkálatokban közreműködő cégek, amelyek egytől egyig a hatalom csókosai. Ugyanakkor a magyar futball eredményei nincsenek igazán arányban a féktelen költekezéssel – még ha Budapest a mostani EB házigazdája lehetett is.

Forrás: Hírklikk