A fővárosi fideszes szavazók körében sem népszerű a kínai vakcina

HírKlikk 2021. február 10. 18:35 2021. feb. 10. 18:35

A Medián és a 21 Kutatóközpont arra kereste a választ, hogy a fővárosiak körében van-e különbség vakcina és vakcina között.

Elég nagy különbség van abban, hogy a budapestiek melyik vakcinával oltatnák be magukat szívesen, a különbség pedig még nagyobb, ha az emberek politikai hovatartozását is figyelembe vesszük – ez derült ki a Medián és a 21 Kutatóközpont felméréséből, amelyről a hvg.hu írt.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Brand megbízásából készült felmérés 1000 budapesti megkérdezésével készült és az eredmény azt mutatja, hogy a 18 évesnél idősebb fővárosiak fele beoltatná magát, 37 százaléka még bizonytalan, de inkább igen, 13 százaléka pedig biztosan nem.

Ez valamivel jobb, mint az országos átlag, ugyanis a KSH januári felmérése azt mutatja, hogy országosan az állampolgárok 67 százaléka oltatna biztosan, vagy valószínűleg.

A felmérés szerint a fővárosban minél idősebb, vagy minél iskolázottabb valaki, annál inkább hajlandó beoltatni magát.

Míg a 18-29 éveseknek csak 34 százaléka vállalná az oltást biztosan, addig a 30-39 éveseknél ez a szám 40 százalék. Az 55-64 éveseknél már 55 százalék oltatná be magát biztosan és még magasabbat, 69 százalékot mértek a 65 évnél idősebbeknél.

Ami pedig az iskolázottságot illeti, az alapfokú végzettségű budapestiek 42 százaléka biztosan, 40 százaléka pedig valószínűleg oltatna, az érettségizetteknél ez az arány alig magasabb, 44 és 42 százalék, a diplomásoknál viszont 60 és 30 százalék. 

Az oltások közül egyértelműen a nyugati vakcinákat választanák az emberek, 84 százalék jelölte azt, hogy ezekkel a termékekkel hajlandó lenne beoltatni magát. Az orosz vakcinában már csak 43 százalék bízik és a kínait összesen csak 27 százalék adatná be magának.

A különbség még nagyobb, ha a politikai hovatartozást is figyelembe vesszük: az ellenzéki szavazók 90 százaléka valamelyik nyugati vakcinát választaná, a Szputnyik V csak 29 százalékukat győzte meg, a Sinopharm vakcinájában pedig mindössze 13 százalék bízik. 

A kormánypárti szavazók körében 79 százalék választaná a nyugati vakcinákat, de az orosz vakcinában is bízik a megkérdezettek 66 százaléka. A kínai vakcina az ő körükben sem rendelkezik megbízható támogatottsággal, ugyanis a megkérdezett kormánypártiaknak csupán 45 százaléka adatná be magának. Ez azt mutatja, hogy a kormánynak jóval több fideszest sikerült meggyőznie, mint ellenzékit, de még így is a kormánypárti budapestiek kevesebb mint fele választaná a kínai oltást. 

Forrás: hvg.hu