A globális chiphiány hatalmas károkat okozhat az autóiparban

HírKlikk 2021. május 6. 21:00 2021. máj. 6. 21:00

A globális chiphiány az autóipar legégetőbb problémájává nőtte ki magát néhány hónap alatt. Mostanra gyakorlatilag nem maradt olyan szereplő, amelynek működésére kisebb vagy nagyobb mértékben ne lett volna kedvezőtlen hatással a jelenség.

2021 első negyedévében világszerte gyakorivá váltak a rövidebb-hosszabb ideig tartó ideiglenes gyárleállások a félvezetők hiánya miatt. Ez jelentős kiesést eredményezett a vezető gyártók termelésében és ha mindez nem lenne éppen elég, egyre több jel utal arra, hogy a legrosszabb még hátra van – írja a Portfolio.

Az autóipar meghatározó vezetői és iparági elemzők egymás után figyelmeztetnek arra, hogy a globális chiphiány sokkal nagyobb méreteket ölthet a második negyedévben. Az ellátás ráadásul egész évben nagyon szűkös lehet, ami veszélybe sodorhatja a 2021-re vonatkozó növekedési terveket, várakozásokat is.

A chiphiány már a magyarországi autógyártásban is fennakadást, ideiglenes gyárleállást okozott a második negyedévben is. A kecskeméti Mercedes-gyár kényszerült arra, hogy felfüggessze termelését. A vállalat a világban tapasztalható félvezetőhiány miatt múlt vasárnapig bezárólag módosította termelési programját. Azzal kapcsolatban viszont, hogy a mostani leállás mekkora kiesést eredményezett a gyártásban, illetve az év hátralevő részében képesek lesznek-e pótolni a kieső darabszámot, nem osztottak meg információkat.