A gyerekek hazaszeretetre nevelése helyénvaló, az ideológiai átnevelés elfogadhatatlan

Millei Ilona 2023. július 7. 15:05 2023. júl. 7. 15:05

Új „honvédelem” tantárgy próbaoktatása kezdődik a következő, 2023/2024. tanévtől, az ország 120 iskolájában. A tantárgyat a szabad órakeret terhére, választható tantárgyként a Honvédelmi Minisztérium szorgalmazta. Emellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 5000 diákot vár a nyári honvédelmi táborokba. Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter szerint helyénvaló, ha mindezzel a hazaszeretetre nevelés és a fizikai erőnlét erősítése a fő cél. Ám ha ehelyett mindez valami ideológiai átnevelő tábort jelent, akkor az teljesen elfogadhatatlan.

A „honvédelem” tantárgy indításáról szóló hírt még áprilisban hozta nyilvánosságra a Honvédelmi Minisztérium. Akkor az jelent meg, hogy a próbaoktatás országszerte számos középiskolában indul, heti egy tanórában. Mára már Rétvári Bence parlamenti államtitkárnak az LMP-s Ungár Péter írásbeli kérdésére adott válaszából kiderült, hogy a próbaoktatás országosan 120 iskolában indulhat el. Eddig ugyanis 37 köznevelési és 83 szakképzési intézmény jelezte, hogy részt venne a tantárgy bevezetésében, de az oktatásban érintett intézmények tényleges számát majd csak a szeptemberi tanévkezdés után lehet megadni.

Egyébként az intézmények kiválasztásában a Belügyminisztérium, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium is közreműködött. A próbaoktatást pedig a Honvédelmi Minisztérium szakemberekkel támogatja. 

Rétvári válaszából az is kiderült, hogy a tantárgyat oktató szakembereknek „a próbaoktatás megkezdése előtt szakmai, pedagógiai, tanügyigazgatási és módszertani felkészítésen kell részt venniük”. Valószínűleg lesznek köztük olyanok, akiket a honvédelmi miniszter februárban azonnali hatállyal elbocsátott, mert elmúltak 45 évesek és túl voltak a 25 éves szolgálati időn. Azt, hogy ők is lehetnek tanárok, onnan lehet sejteni, hogy a Honvédelmi Minisztérium megerősítette a hírt, miszerint a honvédség visszafoglalkoztatja azokat az elbocsátott tiszteket, akiket leszerelt, és igényfelmérést végeznek a leszereltek között az esetleges későbbi, nem katonai foglalkoztatásukra. A visszafoglalkoztatásra felajánlott szakterületek között pedig szerepel a honvédelmi tárgyak oktatása is. 

A tárca tájékoztatása szerint a középiskolák számára a tantárgyat a szabad órakeret terhére, választható tantárgyként hirdetik meg. Az órákon a gyerekek a legfontosabb honvédelmi szervezetek és feladatok megismerésén túl, elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek, egyebek között a kíbervédelem és a térképészet területén, valamint elsajátíthatnak egyéb gyakorlati ismereteket is. A „honvédelem” elnevezésű tantárgynak köszönhetően, a fiatalok olyan honvédelmi ismeretekkel gazdagodnak, amelyeket a mindennapi életben is tudnak hasznosítani.

A Honvédelmi Minisztérium egyébként 2017-ben már elindította a Honvéd Kadét Programot is. Annak az volt a célja, hogy tudatosítsa a haza szeretetének, a haza védelmének fontosságát, és hozzájáruljon a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez. A programhoz csatlakozó iskolák száma folyamatosan emelkedett. A háromszintű kadétprogram keretein belül bevezetett honvédelmi alapismeretek tantárgy már több mint 125 magyar oktatási intézményben elérhető, „segítve ezzel a hazájukat szerető, hazafias gondolkodású, és hazájukért tenni akaró fiatalok ismereteinek bővítését”.

A minisztérium szerint a következő tanévtől a „honvédelem” című tantárggyal amellett, hogy számos középiskolában egy új formában is lehetőség nyílik a honvédelmi ismeretek elsajátítására, tovább szélesedik azoknak a köre, akik tantárgyi keretek között ismerkedhetnek meg a honvédelem alapjaival.

Persze, a fiatalokat „szövetségbe hívó” Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nem elégszik meg ennyivel. Mint mondta, az idén ötezer diákot várnak a nyári honvédelmi táborokba, őket összetartó közösség, életre szóló élmények várják, és megismerhetik ennek a hivatásnak a szépségét is. 

A Magyar Honvédség az idén hetedik alkalommal rendez nyári táborokat a fiataloknak, akik katonaruhába bújva, szakemberek felügyelete mellett, biztonságos körülmények között, a szabad levegőn tölthetik szabadidejüket. A miniszter szerint a harcos, a túlélő, a honvédelmi sport, az önvédelmi, az infokommunikációs, a vitorlás és a rádióamatőr táborok kapui még mindig nyitva állnak a fiatalok előtt. A fiatalok júniustól augusztusig csaknem száz táborban, 135 turnusban az ország mintegy 59 különböző helyszínén nyaralhatnak. A 12 és 18 év közötti diákok 17 féle tematika közül választhatnak maguknak, érdeklődési körtől függően. Hozzátette, a honvédelmi táborokban nem katonákat nevelnek, a fiatalok játékos formában ismerkedhetnek meg a Magyar Honvédséggel, a katonák életével, miközben a nyár legnagyobb kalandjában vehetnek részt. A miniszter bízik benne, a diákok a tábor végére megtanulják mi a fegyelem, a precíz rend, az összetartás és az egymásra figyelés. Megismerik a saját határaikat, miközben új élményeket és barátokat szereznek.

Megkérdeztük Szekeres Imre volt honvédelmi minisztert is, a futó Honvéd Kadét Program mellett a gyerekeknek szükségük van-e a honvédelem tantárgyra, honvédelmi táborokra, vagy más a cél ezekkel a programokkal? Mint mondta, „a gyerekek biztos örülnek, ha elmehetnek egy ilyen táborba, mert ők szeretnek katonásdit játszani, és nem csak a fiúk, hanem a lányok is. Azt azonban, hogy ezekkel milyen célja van a Honvédelmi Minisztériumnak, nehéz kideríteni. Ha a honvédelmi és a hazaszeretetre nevelés, a fizikai erőnlét erősítése a fő cél, az helyénvaló. Ha ehelyett ez valami ideológiai átnevelő tábor, akkor az teljesen elfogadhatatlan.”



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom