A gyermekkori ólommérgezések elhárítására nemzetközi intézkedésre van szükség

Millei Ilona 2021. augusztus 3. 19:00 2021. aug. 3. 19:00

Ijesztő adatot hozott nyilvánosságra friss jelentésében az UNICEF: világszerte eddig nem látott mértékben szenvednek a gyerekek ólommérgezésben, mintegy 800 millió gyerek van a veszélyének kitéve. Az ólomszennyezés hatására a gyermekeknek kihívást jelenthet a tanulás, a különböző feladatok elvégzése, impulzív személyiségzavar vagy akár fokozott agresszió alakulhat ki náluk. Az ólom mindenhol jelen van, és nehéz gyógyítani. Az ólomszennyezés okozta károk megállításának egyetlen hatásos módja a megelőzés.

Mi az ólom? 

Az ólom egy súlyosan mérgező elem, ami a globális halálozások tekintetében az esetek 1,5 százalékát okozza évente, majdnem annyi ember életét elvéve, mint a HIV vagy az AIDS betegségek, és több halálesetet okozva, mint a malária.

Az ólom károsítja a fejlődésben lévő agyat, emiatt csökkenhet a gyermekek felfogóképessége, viselkedési zavarokkal és tanulási problémákkal küzdhetnek, ami miatt a későbbiekben csökkenhetnek lehetőségeik felnőttkorukban. Az ólom egy erős neurotoxin, ami még kismértékű mérgezés esetében is összeköthető az IQ csökkenésével, a figyelem visszaesésével és az erőszakos vagy bűnöző életmód kialakulásával a későbbiekben. Az öt év alatti gyermekekre különösen ártalmas, hiszen akár életre szóló neurológiai, kognitív és fizikai károsodást eredményezhet és akár halálhoz is vezethet.

 Az ólom mindenhol ott van

Az ólom megtalálható olyan fogyasztói termékekben, mint a csővezeték, festék, konzervek, fűszerek, kozmetikai termékek vagy hagyományos gyógyszerek. Emellett a levegőben, a vízben, ételben, játékokban vagy abban a homokban is fellelhető, ahol a gyermekek játszanak. Az ólmot különböző iparágak bányászat és akkumulátorok újrahasznosítása során is használják. Még a meg nem született gyermekek is ki lehetnek téve az ólommérgezés veszélyének, ha az édesanyjukat is érinti, ami rendkívül ártalmas a csecsemők fejlődésében.

Hogyan észlelhető az ólommérgezés? 

Az egyik kihívás a gyermekeket is érintő ólomszennyezettség észlelésében az, hogy rendkívül nehéz beazonosítani. Kismértékű mérgezés esetében általában nincsenek tünetek vagy olyan fizikai jelek, amiket egy orvos észrevehetne. Az enyhe vagy súlyos mértékű mérgezéskor a gyermekek különböző általános tünetekről panaszkodhatnak, mint fejfájás, kialvatlanság, hasi fájdalmak, figyelemzavar vagy étvágytalanság. A mérgezés következtében nyugtalanság, csökkent aktivitás és álmosság tünetei jelenhetnek meg, ami számos esetben hányáshoz, rosszulléthez vagy akár kómába eséshez vezethet.

Mik az ólommérgezés következménye a gyerekeknél? 

A lehetséges negatív hatások a gyerekekre jóval súlyosabbak mint a felnőttekre. A gyermekkor korai éveiben a legjelentősebb és a legnagyobb mértékű a gyermekek agyának fejlődése, hiszen minden másodpercben több ezer idegsejt kezdi működését és kapcsolódik össze. Az ólommérgezés jelentősen akadályozza ezt a komplex folyamatot az agyban. A csecsemők és kisgyermekek szervezetébe körülbelül négy-ötször több ólom kerül, mint a felnőttekébe. Az ólomtartalmú föld, homok lenyelése is nagy kockázatot jelent, hiszen a gyermekek kint játszanak és a földhöz is közel vannak, főképp, amikor járni vagy kúszni tanulnak. Az ólomszennyezés hatására a gyermekeknek kihívást jelenthet a tanulás, a különböző feladatok elvégzése, impulzív személyiségzavar vagy akár fokozott agresszió alakulhat ki. Ezen állapotok a legtöbbször visszafordíthatatlanok. 

Az ólomnál nincs biztonsági szint

Az idősebb gyerekek és felnőttek is szenvedhetnek a hosszan tartó ólomszennyezettség következményeitől, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek általi halált és a máj károsodását. Az ólomszennyezés hatása a felnőttekre olyannyira számottevő, hogy évente több, mint 900.000 esetben okoz korai halálozást. Sajnos az ólomszennyezés esetében semmilyen mértékben sem beszélhetünk biztonságos szintről. Az ólommérgezést nehéz gyógyítani. Amint az ólom hosszabb ideje a szervezetbe jutott, nehéz eltávolítani, hiszen gyakran a csontokban és fogakban található. Ekkor már az idegrendszer fejlődése nagy mértékben károsult. Számos tanulmány szerint felnőttkorban növelhetik a tanulási és viselkedési problémák, az erőszak és bűnözés kialakulásának lehetőségét. Mindezek átfogó hatással vannak az országok gazdasági növekedésére, a jólétre és a biztonságra is.

A szegényebb gyermekek nagyobb veszélyben vannak

Leggyakrabban a szegényebb körülmények között élő gyermekeket érinti az ólommérgezés, hiszen olyan területeken élnek, ahol a mérgezés kockázata magasabb. Például veszélyes hulladéktelepek közelében, ahol nem szabályszerűen hasznosítják újra vagy olvasztják be az ólomsav akkumulátorokat, esetleg olyan házakban, ahol még mindig ólomtartalmú festék vagy csővezeték található. Ezek a gyerekek egyébként is nehezen jutnak egészségügyi ellátáshoz a lakóhelyük közelében, aminek megléte egyébként segíthetné a probléma felügyelését, kezelését és a szennyezés megelőzését.
A legtöbb gyermek, akikre az ólomszennyezettség hatással van Afrikában és Ázsiában él, de ezenkívül Közép- és Dél-Amerikában, valamint Kelet-Európában is fennáll a probléma.

A megelőzés a legjobb megoldás

Az ólmozott benzin használatának megszüntetése óta és az ólmozott festék fokozatos forgalomból való kivonása után a vérben található ólomszint drasztikusan csökkent a magas jövedelmű országokban. Ám ezek az értékek a kis- és középjövedelmű országok gyermek és felnőtt lakosainál továbbra is veszélyesen magasak. Az ólomszennyezés okozta károk megállításának egyetlen hatásos módja a megelőzés, a gyermekkori ólommérgezés veszélyének kezeléséhez sürgősen nemzetközi intézkedésre van szükség.

Az ólomszennyezés veszélyének kitett gyermekek védelme érdekében a Pure Earth, Clarios Foundation és az UNICEF 2020 októberében elindította  a Protecting Every Child’s Potential, PECP programját. Szorgalmazzák továbbá, hogy a globális szintű probléma megoldásában az érintettek a helyi állapotok és életkörülmények figyelembevételével fogjanak össze. A PECP önkormányzatokkal és nemzeti kormányokkal, cégekkel, az ENSZ-szel és a civil társadalommal is együttműködik, hogy csökkentse az ólommérgezést. Az UNICEF emellett a Global Alliance to Eliminate Lead Paint tagjaként egyik fő szószóló az ólomszennyezés csökkentése érdekében. A szövetség azzal segíti elő az ólomtartalmú festékek forgalomból való kivonását, hogy adaptálja az ezzel kapcsolatos törvényeket. 

Egyébként egy széles körű amerikai költség-haszon kutatás szerint minden dollár, amit a veszélyes ólom alkalmazásának szabályozására költöttek, 3,10 dollár hasznot hozott.