A „harag napja” tüntetések és mozgósított rendőrség világszerte

Nagy Mariann 2023. október 13. 15:25 2023. okt. 13. 15:25

Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni – közölte Orbán Viktor az állami rádióban. A rendőrség betiltotta a mára, a Külügyminisztérium épülete elé tervezett palesztin-párti tüntetést. Az intézkedés előzménye, hogy miután a Hamász terrorszervezet megtámadta Izraelt, világszerte szimpátiatüntetéseken támogatták a palesztinokat. 

Visszhangra talált a Hamász volt vezetőjének felhívása a világ muszlimjaihoz, hogy tüntessenek ma a palesztinok mellett. Az érintett nyugati országokban szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak.

Khaled Meshal, a terrorszervezet korábbi vezetője felhívta a világ muszlimjait: pénteken, a „harag napján”, menjenek az utcára és tüntessenek a palesztinok ügye mellett. Az Izraellel szomszédos országokat Meshal arra szólította fel, hogy kapcsolódjanak be az Izrael elleni háborúba.

A felhívás visszhangra talált: Párizsban a rendőrség már tegnap vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta fel a palesztinok ügye melletti tüntetést, amelynek több száz részvevője volt. Ezután Emmanuel Macron elnök televíziós beszédben mérsékletre szólította fel az ország muszlimjait és zsidóit. „A nemzetet nem oszthatja meg a gyanakvás. Az antiszemitizmus mindenkor más fajta gyűlölet előjátéka volt, el kell ítélnünk a terrorizmust és meg kell védenünk országunk értékeit”, mondotta. A hatóságok országszerte betiltották a palesztinokat támogató tüntetéseket. Franciaországban több millió muszlim és mintegy 442 ezer zsidó él – Izrael és az Egyesült Államok után ez a harmadik legnagyobb zsidó népesség a világban.

Németországban a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) mind a 16 tartományban elrendelte a zsidó intézmények védelmét, ebben szorosan összehangolják a központi és a tartományi intézkedéseket, közölték. A hatóságok szerint természetesen van lehetőség arra, hogy a lakosság kinyilvánítsa együttérzését az izraeliekkel vagy a palesztinokkal, ám „a tüntetések határait világosan meg kell szabni. Amennyiben a rokonszenv-demonstrációkat terrorista propagandára használják fel, ez túl megy még a büntetőjogon is, az ilyen tüntetéseket meg kell akadályozni”, fogalmazott Holger Münch, a BKA vezetője. Gökay Sofuoglu, a több milliós németországi törökség központi szervezetének vezetője felhívta az országban élő muszlimokat: foglaljanak valamennyien világosan állást, „ne tegyük lehetővé a Hamásznak, hogy felhasználjon bennünket.” Az országban a közösségi médiában szerda óta jelennek meg felhívások erőszakos fellépésre zsidó intézmények ellen. A németországi zsidó intézmények, vállalkozások – köztük sok étterem – a fenyegetések ellenére nyitva tart. A német zsidók Központi Tanácsának elnöke kijelentette: „közösségünk erős, összetartó, nem hagyjuk magunkat.”

Sydneyben is tüntetésre készültek a palesztinok mellett, de a rendőrség azt betiltotta. Suella Braverman brit belügyminiszter figyelmeztetett: a palesztin lobogó felmutatása nem teszi jogossá az Izrael elleni terror-cselekményeket. New Yorkban Izrael- és palesztin-párti tüntetők csaptak össze, Washingtonban, akárcsak más amerikai nagyvárosokban megerősítették a rendőri készültséget. A nap folyamán tüntetések várhatók a palesztinok mellett Rómában, Münchenben, Isztambulban, Belgrádban és más városokban.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom